خورش قیمه
کمتر کسی پیدا میشه که قیمه دوست نداشته باشه. در شهر ما در مراسم های نذری بیشتر اوقات قیمه نثار داده میشه. و خیلی کم پیش میاد قیمه سیب زمینی نذری بدن.اینوری که من در مراسم ها منتظرم وقتی زنگ در رو میزن و باز میکنم یک ظرف قیمه خوشمزه باشه! ولی نیست که نیست. آخرم خودم مجبور میشم دست به کار بشم و یک قیمه خوشمزه و فوق العاده درست کنم.
برای درست کردن یک قیمه خوشمزه و خوش عطر و بو بریم ادامه مطلب.
مواد لازم :
گوشت گوسفندی نیم کیلو
لپه یک پیمانه پلوپز
پیاز دو عدد کوچک
رب گوجه فرنگی یک تا دو قاشق غذاخوری
لیمو به تعداد مورد نیاز
زعفران و عرق هل به میزان لازم
هل و دارچین و نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به میزان لازم
سیب زمینی سرخ شده برای سرو به میزان لازم.
از هر نوع گوشتی میتونید برای درست کردن قیمه استفاده کنید ولی از نظر من هیچ قیمه ای به اندازه اونی که با گوشت گوسفندی تازه درست بشه خوشمزه از آب در نمیاد.
برای درست کردن قیمه باید گوشت رو ریز خرد کنید. البته من چون دوست ندارم گوشت غذا کوچیک باشه اون رو همیشه درشت تر از حد معمول خرد میکنم. ولی اصلش اینه که گوشت قیمه ریز باشه. توجه کنید گوشت گوسفندی بعد از پخت کمی آب میکشه . من گوشت رو مطابق سلیفه ام درشت خرد کردم.
میزان گوشت دسته خودتونه. مثلا برای هر نفر 5 تا 6 تکه در نظر بگیرید. یا بیشتر یا کمتر. ولی لطفا لپه رو زیاد نریزید! هر چیزی اندازه ای داره. من به ازای هر نفر یک قاشق غذاخوری پر لپه میریزم. مثلا برای 3 نفرکه خودمون باشیم ، سه قاشق غذاخوری پر. قرار نیست همش آبو لپه بخوریم که؟!
لپه رو میشوریم و برای چند دقیقه خیس میکنیم.
پیاز رو بهتره رنده ریز کنیم. ولی اگه دوست دارید کمی پیاز داخل خورش شما باشه و دیده بشه یکی از پیاز ها رو رنده ریز و یکی رو نگینی ریز خردکنید. بهتره در هیچ خروشتی پیاز خیلی دیده نشه. و رنده ریز کردن باعث میشه خورش شما لعاب کافی پیدا کنه.
نیازی نیست لپه خیلی خیس بخوره. پیاز رنده شدهرو تفت میدیم تا کمی سبک بشه بعد گوشت + فلفل سیاه و زردچوبه رو میریزیم توی قابلمه. گوشت باید با ادویه و پیاز خوب تفت بخوره تا سرخ بشه.
دو روش برای اضافه کردن لپه داریم. یا در همین مرحله یا اینکه لپه رو جدا تفت بدیم و بپزیم و بعدا اضافه کنیم.
من همین موقع لپه رو میریزم. ولی اگه لپه ی شما زود میپزه برای اینکه له نشه بهتره جداگانه لپه رو با دو قاشق پیاز سرخ شده و زردچوبه و روغن تفت بدید و بعد کمی توش آب بریزید تا لپه نیم پخت بشه و در اواخر پخت به قیمه اضافه کنید تا با مواد مخلوط بشه. با این کار رنگ لپه هم حفظ میشه .
خوب اگه در همین مرحله لپه رو اضافه میکنید اجازه بدید کمی سرخ بشه و تفت بخوره. اگه لپه در روغن تفت نخوره بعد در غذا له میشه.
برای اضافه کردن رب هم دو تا راه دارید. یا اینکه در همین مرحله رب رو اضافه کنید و با مواد سرخ کنید و راه دومم اینکه رب رو جداگانه با روغن و زردچوبه تفت بدید تا بوی خامی اون گرفته بشه و بعد در اواسط پخت به مواد اضافه کنید. برخی میگن اگه رب از اول اضافه بشه گوشت نمیپزه! ولی تجربه نشون داده اصلا ربطی نداره و باز هم گوشت خوب خواهد پخت. پس من تمام مواد رو با هم تفت دادم. نمک اضافه نمیکنیم!! زعفران و اسانس هارو اضافه نمیکنیم!!اینا مال آخر کاره.
بعد از اینکه مواد تفت خورد دو تا سه عدد عصاره گوشت خونگی یا یک عدد عصاره گوشت بیرون رو اضافه میکنیم. بهتره از عصاره گوشت خانگی استفاده کنید تا طعم و بوی قیمه های نذری پیدا کنه قیمه شما. و در نهایت چند پیمانه آب اضافه میکنیم و در قابلمه رو میزاریم تا گوشت و لپه بپزه.
مقدار آبی که در خورش میریزیم نباید زیاد باشه، دریاچه نباشه! تا جایی که میتونیم آبی کمی میریزیم و در قابلمه رو محکم میبندیم تا مواد با بخار آب بپزه. اگه در وسط پخت احساس کردید آب خورش شما خیلی کمه و نیاز دارید مجبورا آب بریزید از آب جوش جوشیده شده استفاده کنید.
لطفو صفای قیمه به سیب زمینی خلالی اونه ، نه چیبس. پس حتما سیب زمینی رو نیم ساعت قبل از پخت کامل و سرو خورش سرخ کنید. قبلا روش درست کردن سیب زمینی کرانچی رو گفتم.برای درست کردن این گل رز ها هم میتونید سیب زمینی رو باریک و حلقه ای ببرید و نیم ساعت داخل آب نمک قرار بدید و وقتی نرم شد به شکل گل رز بپیچید و با خلال دندون فیکسش کنید. و در روغن زیاد سرخ کنید. بعد از سرخ کردن به آرومی خلال دندون هار ور بکشید. من یادم رفت و مامانم با دیدنشون سریع گفت یاده رفته! این مدل سیب زمینی عصرونه دوران کودکی منه که همیشه مامانم برامون درست میکرد.
در هنگام سرخ کردن گلها سعی کنید مدت بیشتر پخت رو برای زیرش و مقدار زمان کمتری برای گلبرگ ها در نظر بگیرید.
بیست دقیقه به پایان پخت و زمانی که گوشت و لپه پخته شد نمک و لیمو رو اضافه کنید. اگه از طعم لیمو ها مطمئن نیستید حتما گوشت اون رو جدا کنید و اضافه کنید و کل لیمو رو نیندازید. اما اگه مطمئن هستید لیمو ی شما خوبه یک و نیم ساعت قبل از اضافه کردن با قیمه اونها رو در آب خیس بدید و بعد بشورید و خشک کنید و با چاقو چند تا سوراخ در اونها ایجاد کنید و به قیمه اضافه کنید.
به هیچ وجه لیموی قیمه رو زیاد نریزید و به مدت طولانی نپزید که باعث تلخی قیمه میشه.
وقتی قیمه پخت و حسابی جا افتاد و به روغن افتاد و خواستید شعله رو خاموش کنید زعفران غلیظ رو به همراه عرق هل به مواد اضافه کنید و وقتی شعله رو خاموش کردید پودر هل و داریچن رو به قیمه اضافه کنید. زودتر اضافه کردن عرقیات باعث تلخ و بی بو شدن اونها میشه و زودتر اضافه کردن هل و دارچین باعث تیره و کدر شدن قیمه میشه.
من همیشه قبل از سرو کمی سیب زمینی داخل خورش میریزم و هم میزنم. و بعد داخل بشقاب میچینم. اگه این کارو میکنید در آخرین لحظه ها باشه که روغن خورش رو سیب زمینی نکشه.
میتونید برای خوش عطر شدن گلاب هم به قیمه اضافه کنید.
برخی زرشک یا پوست پرتقال هم داخل قیمه میریزن. برای این کار حتما تلخ آب پوست پرتقال رو بگیرید و در اواخر پخت به قیمه اضافه کنید. میتونید اول اونها رو در روغن و زعفران تفت بدید و بعد به خورش اضافه کنید.
اگه ترشی قیمه مناسب نبود و کم بود کمی آبلیمو بعد از خاموش کردن شعله میتونید اضافه کنید. بازمشحصا این کارو دوست ندارم. به نظر من اون طعم مجلسی که باید داشته باشه رو از قیمه میگیره.
برخی در قیمه گوجه فرنگی هم میریزن که برای مصارف خونگی چیزه خوبی هست.
اگه نمیخوایید قیمه شما خیلی چرب باشه و برای مصرف خودتون میخوایید درست کنید میتونید به جای سرخ کردن سیب زمینی اونهارو در بیست دقیقه آخر پخت خلالی درشت خرد کنید و داخل خورش بریزید تا با خورش بپزه. فقط مواظب باشید له نشه. به خوشمزگی سیب زمینی سرخ شده نیست ولی رژیمی تره.
دیدگاهها
------------------------
ممنونم گلم. شما همیشه لطف دارید به من.
بسیار عالی و خوش رنگ شده
به نظر شما پوست لیمو در مدت 20 دقیقه خوب می پزه؟
-----------------------
سلام. بهتره این سوال رو با برحان خلف جواب بدم...
اگه لیمویی بعد از یک ساعت و نیم خیس خوردن و بیست دقیقه نپخت بهتره اصلا داخل غذا با پوست نریزیمش. چون پوستش کلفته و غذارو تلخ میکنه.
-------------------------
حتما امتحان میکنم. چون فصل غوره هم هست. منونم از پیشنهاد به جای شما.
دستتون درد نکنه مثل همیشه خیلی عالی بود
-----------------
سلام. ممنون.
آخه ما لپه رو 2 برابر این میریزیم
------------------------
در خورشت مجلسی لپه رو کمتر از حد معمول میریزن. ولی منم چون خیلی لپه رو زیادش رو در غذا دوست ندارم کمتر میریزم.