پیراشکی گوشت
با اینکه ساعت از۳ شب که بهتره بگم بامداد گذشته و من حسابی خوابم میاد اما دلم نیومد این پست رو امروز اینجا قرار ندم.
شاید شما تا حالا خمیر پیراشکی درست کرده باشید شایدم نه! اما بزرگترین دغدغه ی خمیری برای درست کردن خمیر پیراشکیه! نکنه خمیر بشه! نکنه خشک بشه! نکنه پف نکنه و .... !
امروز دستور یک خمیر فوق العاده راحت و آسون رو میزارم. که در لطافت و خوشمزگی به جرات میگم همتا نداره. راستش این خمیر خمیر یک نون شکلاتی بود که با کمی تغییر تبدیلش کردم به خمیر پیراشکی. اگه خوب درش بیارید بی شباهت به خمیر کروسان یا همون خمیر نون های پچ پچ یا اشترودل نیست. خوب زودتر بریم سراغ خمیر بازی......
مواد لازم :
آرد سه پیمانه سر خالی
شیر : ۱۵۰ میلی لیتر
روغن : 80 میلی لیتر
آب گرم (ولرم داغ نباشه ها!) : ۲۵ میلی لیتر
خمیر مایه فوری : یک قاشق چایخوری
شکر : یک قاشق چایخوری سر خالی
نمک : یک قاشق چایخوری سر خالی
بکینگ پودر : یک قاشق چایخوری سر خالی
نصف یک تخم مرغ
کره : یک قاشق غذاخوری سر خالی
مواد رویه :
تخم مرغ یک عدد
کنجد در صورت تمایل
مواد داخلی :
گوشت چرخکرده کم چرب ۲ پیمانه
قارچ یک بسته کوچک یا معادل ۸ عدد متوسط
رب یک قاشق غذاخوری
پیاز متوسط ریز رنده شده یک عدد
فلفل دلمه ای نصف یک فلفل متوسط نگینی شده
کالباس در صورت تمایل یک پیمانه(بریزید خوشمزه میشه)
ادویه شامل نمک و فلفل سیاه و پاپریکا و آویشن و زردچوبه به میزان لازم
یک نکته اینکه هیچ وقت برای پیمانه زدن جامدات مثل آرد پیمانه رو توی ظرف و آرد فرو نکنید. با قاشق پیمانه رو پر کنید و یک تکون کوچیک بدید و روشو با چاقو صاف کنید.
اول شکر رو با آب گرم مخلوط کنید و خمیر مایه رو روش بپاچید و ۱۵ دقیقه بزارید تا عمل بیاد. نیاز نیست جای خاصی بره. روی کابینت خوبه. دستم بهش نزنید!!! از کجا بفهمید خمیر مایه سالمه؟ اگه بعد از گذشت ۱۵ دقیقه خمیر مایه کمی پف کرد و حال محدب به خودش گرفت سالمه و عمل میکنه. آب جوش نریزید روش چون خمیر مایع موجود زنده است و اینطوری میکشیدش و دیگه عمل نمیکنه. از بوشم میشه تشخیص سالم بودن داد که کمی سخته.اگه روی خمیرمایع هم کف کرد نشونه ی سالم بودنشه.
یک نکته : بهترین ظرف برای عمل اومدن خمیر مایع ظروف چینیه!
فکر کنم حالت محدبش معلومه نه؟
توی اون ۱۵ دقیقه که خمیر مایع داره عمل میکنه آرد و بکینگ پودر و نمک رو با هم مخلوط کنید و کمه کم سه بار الکشون کنید.خیلی رو کیفیت خمیر تاثیر داره این کار. بعدا میبینید.
بعد تخم مرغتون رو باید نصف کنید. اول یک تخم مرغ کامل رو با چنگال کمی بزنید و بعد نصف اونو که احتیاج داریم بردارید. میتونید از بقیه اش برای رویه استفاده کنید.
خوب بریم سراغ جاهای خوب خوبش ... وسط آرد رو گود کنید و تخم مرغ و کره و روغن و مایه خمیر و نصف شیر رو اضافه کنید. (نصف شیر!!!) و با دست ورز بدید. اگه نیاز بود باقی شیر رو کم کم اضافه کنید تا خمیر لطیفی که به دست نمیچسبه درست بشه. برای من حدودا کل شیر بجز ۳ قاشق غذاخوریش لازم شد. بسته به نوع آردتون ممکنه از ۷۵ میلی لیتر تا ۱۵۰ میلی لیتر شیر مصرف بشه.
خیلی ورز نمیخواد . همین که حس کردید خمیر درست شده کافیه. توی ظرف گردش کنید و روشو بپوشونید و بزارید در دمای آشپزخونه ۳۰ دقیقه استراحت کنه. بعد از ۳۰ دقیقه روشو برمیدارم یک کوچولو ورز میدیم تا پفش بخوابه(خیلی کم) و دوباره ۱۵ دقیقه بهش استراحت میدیم. مثل قبل.
توی اون فاصله میریم سراغ مواد داخلی ...
اول از همه اینکه از روغن در کمترین مقدار ممکن استفاده کنید تا بیرون نزنه بعدا. گوشت و پیاز و ادویه بجز آویشن رو کمی تفت بدید و بعد قارچ و کالباس و فلفل دلمه ایی رو اضافه کنید . کمی که سرخ شد رب رو اضافه کنید و در نهایت آویشن رو و شعله خاموش.
ببینید چقدر کم روغن ریختم....
فر رو ۱۵ دقیقه جلوتر روی حرارت ۱۸۰ درجه روشن میکنیم تا داغ بشه.
وای که چقدر خمیر لطیفیه نه؟ از اون برمیداریم و اینطوری بازش میکنیم و گوششو کمی سس کچاب میمالیم.
روی سس رو پنیر میریزیم و روی پنیر رو گوشت (متاسفانه از این مرحله عکس ندارم. بعدا دلیلشو میگم.)
با چاقو همونطوری که در سمت راست عکس میبینید یک سری شیار ایجاد میکنیم .
خوب چون عکس نگرفتم باقیشو توضیح میدم پس دقت کنید ! بعد از ریختن گوشت و شیار دادن اون ناحیه که با فلش نارنجی نشون دادم و بهش اشاره شده رو در جهت فلش آبی میبریم روی ناحیه ی فلش سبز لوله میکنیم. یک بیضی ایجاد میشه.و سر و ته خمیر رو میبندیم به داخل.
حالا بیضی رو طوری میپیچیم که اون خط خطی ها بیفته روی پیراشکی.خمیر های اضافی رو به داخل میچسبونیم. خمیر لطفیه و کار باهاش خیلی راحته.
حالا اگه کاغذ روغنی دارید کف سینی فر بزارید اگه مثل من نداشتید سینی رو آرد پاچی کنید و پیراشکی هارو با احتیاط و با فاصله از هم بچینید و روشو با قلمو تخم مرغ بمالید و در صورت تمایل کمی کنجد بپاچید. و بزارید در طبقه ی وسط فر تا زیرش طلایی بشه. با فر من حدود ۱۰ دقیقه زمان برد. بسته به درجه فر. وقتی زیرش طلایی شد گریل روشو بزنید تا روشم طلایی بشه.
وقتی روش اینطوری شد آماده است..........
متاسفانه از برش خوردش عکس ندارم. چرا؟ کلیه ی عکس های این پست رو آقای همسر گرفتن . چون دختر ۴ ماهه ی بهانه گیر من حسابی اذیت میکرد و نمیزاشت به کارم برسم. واسه همین زحمت خمیر و عکس و بیشتر پخت با ایشون بود.(با تشکر از همکاریش) و بعضی مراحل رو واقعا فرصت نمیکرد عکس بگیره. مطئنم از این خمیر خوشتون میاد. درصد خراب شدن این خمیر تقریبا صفره. چون بی چاره هر بلایی سرش بیارید تحمل داره. ولی اگه موادش رو خوب بریزید و دقیق یک خمیر خوب بهتون میده.
نکته ی اخلاقی !!!
اگر بچه ی اذیت کاری دارید از این کارا تو خونه نکنید یا حداقل ۱ ساعت اونو به کسی بسپرید تا دیوونه نکنه شمارو به طوری که قید کار رو بزنید. خمیر و خمیر گیری راحته اما وقت میخواد.
کل زمان درست کردن این پیراشکی ۱ ساعته و قول میدم می ارزه به پختنش.
در آخر بازم میگم کل شیر رو نریزید! کم کم اضافه کنید تا خمیر شل یا سفت نشه.
یک نکته هم اینکه خمیر رو کلفت نگیرید. نازک باشه خیلی بهتره و زود میپزه و خوبم میپزه. قطرش کم باشه.
دیدگاهها
پیراشکیهاتون عااااالی و درجه یکه .فقط یه سوال
من شخصا پیراشکی راسرخ میکنم . این خمیری که شما گذاشتی برای سرخ کردن تو روغن مناسبه ؟
------------------------
سلام عزیزم. خیر برای فر هست
---------------------
خواهش میکنم
----------------------
سلام. مرسی عزیزم. خمیر رو باز کنید یک طرف رو شیار بزنید و یک سمت رو مواد بزارید و قسمت شیار دار رو روی مواد برگردونید.و ببندید
آفرین به این همه ذوق و سلیقه
میشه عکساشو بذارین
بدون عکساش تقریبا درست کردنش غیر ممکنه
------------------------
سلام. عکسهاش هست ولی مشکل پیدا کرده باز نمیشه
-------------------
سلام. عکساش پاک شده. سعی میکنم مجدد آپلود کنم.
از دستوراتون خیلی راضیم
امیدوارم همیشه سالم وموفق باشید
-------------------
سلام. نوش جان. خدارو شکر
---------------------
ترک خوردن ناشی از خشکی هست. یعنی یا محیط و حرارت بالاست و یا مواد خمیرتون خشکه.
-----------------------
سلام. من مخالف تبدیل واحد ها هستم. لطفا پیمانه استاندارد از لوازم قنادی فروشی ها تهیه کنید.
عزیزم حدودی میشه مثلا یک پیمانه آرد از 125 گرم تا 150 گرم ممکنه متغییر باشه.
------------------------
ممنونم عزیزم. یعنی تمام خستگی های امروزم با اینمتن زیبا و دعای دوست داشتنی شما از تنم در رفت.
مطمعنامثل دستورهای قبلتون خوب از اب درمیاد
-------------------------
سلام. انشالله عالی بشه.