شیرینی حاج کریمی
کم کم بوی نوروز داره میاد و دوباره شیرینی پزی های خانومها و آقاییون کدبانوی ایرانی شروع شده. ما قبلا در مورد شیرینی های سنتی شهر زیبای من قزوین با هم صحبت کردیم و خیلی از اونها رو هم آموزش دادیم.
امسالم تا جایی که توان داشته باشم و خدا بخواد و انرژی باشه براتون دستور شیرنی های سنتی قزوین رو قرار خواهم داد.
شیرینی امروز حاج کریمی یا حاجی کریمی یک شیرینی خوشمزه و کولوچه ی مقوی هستش که نه تنها در نوروز بلکه در تمام روزهای سال میتونید درست کنید و به عنوان یک میان وعده میل کنید.
مواد لازم خمیر :
آرد صرفه 500 گرم
آرد برنج 500 گرم
تخم مرغ 5 عدد
روغن جامد شیرینی پزی 400 گرم
پودر قند 350 گرم
بکینگ پودر یک قاشق چایخوری سر پر
پودر هل یک قاشق چایخوری
ماست 60 میلی لیتر
مواد لازم لایه ی میانی :
پودر گردو 400 گرم
پودر هل یک قاشق چایخوری
پودر گل سرخ یک قاشق چایخوری
پودر دارچین یک قاشق چایخوری
پودر قند 50 گرم
گلاب دو تا سه قاشق غذاخوری
زعفران غلیظ دم شده یک قاشق غذاخوری
روغن مایع دو قاشق غذاخوری
مواد لازم رویه : در صورت لزوم
خلال پسته
کنجد
زعفران
اصلا زیاد بودن مواد اولیه باعث نشه فکر کنید این شیرینی سخته یا پر درد سر. کلا اگه مواد رو درست اندازه گیری کنید و با دقت عمل کنید این شیرینی بسیار راحت و خوشمزه خواهد بود. نکته مهم در درست کردن شیرینی های سنتی دقت در اندازه گیری مواد اولیه هست. با کوچکترین بالا و پایین شدنی کل شیرینی ما خراب میشه.
دو مدل آرد رو + بکینگ پودر کنید و دو تا سه بار الک کنید. حتما الک کنید تا مواد یک دست باشه.
اولین کاری که میکنیم هم زدن روغن جامد و پودر قند و پودر هل هست. حتما حتما هل رو قبل از استفاده بکوبید و از پودر هل آماده استفاده نکنید. هل کوبیده شده بوی خوبی داره و ما به بوی اون نیاز داریم. روغن مورد استفاده روغن جامد هست که امکان جابجایی با کره یا روغن مایع رو نداره!! من از تریکب روغن زعفرانی و روغن جامد معمولی استفاده کردم.
تخم مرغ ها رو در ظرف میشکنیم و با چنگال میزنیم تا یکدست بشه. نیاز به پف کردن نیست فقط میخواییم حالت لختگی تخم مرغ از بین بره.
تخم مرغ هارو اضافه کنید و هم بزنید تا مواد یک دست بشه.
و بعد ماست رو اضافه کنید و هم بزنید تا مواد یک دست بشه. اصلا نیاز به زیاد هم زدن نیست. هم زدن زیاد باعث میشه روغن از بافت مواد خارج بشه و بعد از پخت شیرینی سفت و خشک بشه.
مخلوط دو آرد و بکینگ پودر که الک کردید رو به مواد اضافه کنید. حالا باید یک خمیر داشته باشید که لطیف و خوش بو هست.
خمیر رو گلوله های درشت کنید و روی ظرف رو ببندید و سلفون بکشید و در جای خنک قرار بدید تا برای سه تا چهار ساعت استراحت کنه .
مواد میانی رو در این فاصله درست میکنیم.
گردو رو یک تا دو بار چرخ کنید ولی نه در حدی که روغن گردو بیرون بیاد.
بهتره از گلاب درجه یک با غلظت و درصد خلوص بالا استفاده کنید.
مواد میانی رو با هم مخلوط کنید . در صورتی که مواد میانی چسبندگی لازم رو نداشت یک تا دو قاشق گلاب اضافه کنید. ولی مواد میانی نباید شل بشه. چون میخواییم گلوله درست کنید. از مواد خمیری به اندازه یک فندوق درشت بردارید و گلوله کنید و کنار بگذارید. روی مواد رو سلفون بکشید تا خشک نشه. بهتره مواد میانی رو قبل از آماده شدن خمیر و چند دقیقه قبل آماده کنید تا خشک نشه.
حالا خمیر رو که استراحت کرده مجدد ورز بدید تا یک دست بشه و بعد در سطح صافی که آرد پاچی کردید پهن کنید. قطر خمیر زیر نیم سانتی متر باشه. و بعد گلوله های گردویی رو با فاصله روی خمیر قرار بدید.
حالا یک تیکه از خمیر رو با دست نازک باز کنید. قطر خمیر دوم بین دو تا سه سانتی متر باشه و روی گلوله مثل شکل قرار بدید. حالا با هر نوع قالب که دوست دارید مثل شکل شیرینی رو قالب بزنید و از قالب جدا کنید و در سینی فر که کاغذ روغنی انداختید قرار بدید.
روی شیرینی به صورت سنتی با خلال بالام و پسته باید تزیین بشه و در نهایت اگه تمایل داشتید مرکز شیرینی رو به آرامی در ظرف کنجد بزنید. من برای تنوع کمی از خمیر رو با زعفران غلیظ رنگی کردم و یک اندازه یک گلوله ی کوچک وسط مرکز شیرینی قرار دادم.
شمام میتونید این کار رو بکنید و حتی با قالب ستاره تو پر قالب بزنید تا شیرینی شبیه گل نرگس بشه.
اندازه این شیرینی نسبت به بعضی شیرینی های قزوین درشت تر هست ولی میتونید اونو ریز هم درست کنید و این به سلیقه ی خودتون بر میگرده.
پس هم میتونید از قالب گل پنج پر و هم ستاره تو پر و هم دایره استفاده کنید. حتی میتونید مثل کلوچه کل مواد رو در دستتون درست کنید. و رویه ی مواد رو هم با هر چی دوست دارید تزیین کنید.
سینی شیرینی رو برای مدت بیست دقیقه (ممکنه کمتر یا بیشترم بشه بستگی به فرتون و سایزی که شیرینی هارو درست کردید داره ) دمای فر باید متوسط و 170 درجه باشه.
در صورت نیاز در دقایق آخر گریل رو روشن کنید تا روی شیرینی هم بپزه.
این شیرینی هر چی لطیف تر و ظریف تر درست بشه بهتر خواهد بود.
بعد از درست شدن و پختن شیرینی ها اجازه بدید خوب خنک بشه و به آرامی از سینی فر جدا کنید و در ظرف در بسته نگه داری کنید. اگه شیرینی رو زود مصرف میکنید در یخچال و اگه برای مدت طولانی تر میخوایید نگه داری کنید در فریزر قرار بدید و نیم ساعت قبل از زمان مصرف از فریزر خارج کنید و اجازه بدید به دمای محیط برسه و بعد نوش جان کنید.
میزان شیرینی و طعم مواد میانی رو حتما بچشید و تنظیم کنید. از گردوی خوشمزه برای مواد میانی استفاده کنید تا طعم شیرینی هاتون خوشمزه تر باشه.
اینم برش خورده ی این شیرینی خوشمزه و زیبا.
از مواد اولیه مرغوب استفاده کنید خصوصا پودر قند و آرد برنج.
زمان استراحت خیلی مهم هست و حتما رعایت بشه و حتما چهار ساعت استراحت بدید خمیر رو.
این شیرینی در فریزر مدت شش ماه میمونه.
خمیر زیره و رویه رو تا میتونید نازک و ظریف بگیرید تا خوشمزگی شیرینی زیاد تر بشه
دیدگاهها
--------------------
سلام. آشپزی استراحته منه.
----------------------
سلام. بله امتحانش کنید.
منظورتون از روغن جامد شیرینی پزی روغن صاف قنادی است
--------------------
سلام. بله کاملا
---------------------
نوش جان
---------------
سلام. به نظر من همه رو
این مقدار مواد حدود چندتا شیرینی میده؟منظورم اینه که با ی بار درست کردن این مقدار ایا برای پذیرایی عید کافی هست یا نه؟
و اینکه روغن جامد معمولی باشه یا روغن صاف مخصوص شیرینی،فرقی میکنه ؟
---------------------
سلام. مقدار زیادی میده.
روغن مخصوص شیرینی پزی باید باشه. بله فرق داره.