معرفی شیرینی های قزوین + هفت سین



اولین موضوع خوشبو در شهر ما اینه که در اکثر خونه های شهر ما 15 روز مونده به عید تا عید بوی خوش هل و گلاب و شیرینی پزی به مشام میرسه و همه ی خانوم های خوب و با سلیقه ی این شهر مشغول پخت شیرینی جات اند.
خوب این سفره هفت سین اینجا اگه اشتباه نکنم مال سال 88 باید باشه. متاسفانه عکس سفره های سالهای بعد در دسترسم نبود.... دیگه کیفیت پایین عکسهارو هم ببخشید اون سال دوربینم خیلی عالی نبود. امیدوارم سفره بتونه ایده دهنده باشه براتون.

بعد از سال تحویل عید در شهر ما به دید و بازدید میگذره. بسیار بسیار مهمه این دید و بازدیدها. اول از همه کوچیک تر ها میرن به دیدن بزرگترها. و معمولا بزرگهای هر خاندان تا روز چهارم عید در منزل میمونن تا مهمونا بیان دیدنشون. در دید و بازدید ها همیشه کوچیکترها از بزرگترها عیدی میگیرن که برکت جیب هاشون باشه.
نمیدونم در سایر شهر ها رسم دید و بازدید چطوریاست. اینجا هر خانواده (بجز بزرگ خاندانشون) یک روز خاص رو در نظر میگیرن که بهش میگن روز جلوس. و در اون روز در منزل میمونن و منتظر اومدن مهمون میشن. خوب این روز از قبل به بقیه ی اقوام اعلام میشه و همه در همون روز مشخص به دیدنه اون خانواده میرن. (اگر اقوام زیاد باشن دو روز تعیین میشه) که خودش کلی حسن داره! مثلا مهمون میدونه برنامه عید دیدنی هاش به چه شکله! یا اگه مهمون بخواد جایی بره با در بسته رو برو نمیشه. یا صاحب خونه در اون روز کاملا آماده پزیرایی هستش.
در اون روز برای اولین گروه ها که به دیدن صاحب خونه میان معمولا صبحانه شیر داغ یا گاها عدس ، حلیم ، کله پاچه یا ... در نظر گرفته میشه. و برای گروه عصر هم آش دوغ قزوین یا هر نوع تنقلات ویژه عصرانه. (این نوع پذیرایی در خاندان های اصیل بیشتر دیده میشه)
و از کلیه ی مهمون ها با شیرینی های مخصوص قزوین ، باقلوا ، آلبالو خشک و انجیر و ترشیجات ، میوه و آجیل و ..... پدیرایی به عمل میاد.
شیرینی جات این استان خیلی متنوع و خوشمزه هست. و خوشبختانه بسیاری از اونها این روزها در کلیه ی ایران مورد استقبال قرار گرفته.
از گل سر سبد شروع میکنیم که باقلوای قزوینه. دو نوع باقلوا داریم. یکی پیچ (باقلوا گل) و دیگری باقلوا لوزی. هر دو از بادوم و پسته و زعفران تشکیل میشه + خمیر باقلوا. و هر چی پسته و بادوم اون بیشتر باشه خالص تره.
شیرینی بعدی که خوشبختانه امروزه کل ایران اونو میشناسن شیرینی نخودی یا نون نخودی هستش. تلفظ درست اون (nakhoodi) متاسفانه در نت دیدم که این شیرینی اصیل قزوین با نام نخودچی معروف شده. صد البته که نفس شیرینی مهمه! ولی خوب اسم نشان دهنده ی اصالت!! نخود چی یا همون پسوند چی از هموطنان آذری زبان ما وارد زبان فارسی شده (ترک زبان) و با اضافه شدن این پسوند ممکنه این شیرینی برای اون خطه از کشور معرف بشه. در حالی که اصالت این شیرینی کاملا قزوینیه و قزوینی ها اصلا ترک زبان نیستند.
پس درستش همون نخودی هست. در ضمن نخودچی اونیه که با کشمش میخورن ! همون که تو برره (شبهای برره) میخوردن وغیبت میکردن.
این شیرینی بسیار خوشمزه ، نون چرخی هستش. من عاشقشم و مطمئنم همه دوستش دارن. با دستگاهی شبیه چرخ گوشت ولی غیره برقی با حرکت دست درست میشه.
اینم نون برنجی یا شیرینی برنجی قزوینه. که در دو نوع زعفرانی و سفید درست میشه ، لطیف و ریزه. و مهم ترین رکن درست کردنه سنتی اون قالب از جنس نقره ی اونه که نقش و نگاره زیبایی روی شیرینی می اندازه.
شیرینی بعدی شیرینی بادومی (نون بادومی )که به شکل های مختلف درست میشه از جمله مدل انگشتی اون. در شیرینی های قزوین خیلی مهمه که همه ی اونها یک اندازه و کوچیک و با سلیقه باشن.
شیرینی بعدی اتابکی هستش که بازم میشه گفت از شیرینی های پر طرفداره
شیرینی قندی یا نون قندی که اگه گفتید نکته ی مهم در پختش چیه؟
این که حتما روش شکاف بخوره....
خمیر این شیرینی با خمیر پادرازی که از شیرینی های اصیل قزوینه تقریبا یکیه که من متاسفانه عکس پادرازی رو ندارم...
خوب ... اینم دومین گل سر سبد شیرینی های قزوین که نون چای قزوینه. اینم فکر کنم الان دیگه شهرت جهانی داره... دو نوع داره نوع سنتی و نوع کره ای (kare) که نوع کره ایی رو باید زودتر مصرف کرد تا بیات نشه ولی نون چای معمولی ماندگاری بالایی داره.
یک سری شیرینی دیگه هم هست که من هنوز فرصت درست کردنشون رو برای امسال پیدا نکردم. واسه همین عکسی ندارم. مثل اون نون پنجره ایی ها که در عکس دیده میشه. یا توت بادومی یا توت پسته ایی که بازم تو عکس معلومه. یا خیلی شیرینی های دیگه مثل نون نازک (نازک پسته ای ) ، نون گردویی یا همون شیرینی گردویی ، شیرینی ولیعهدی (نوعی اتابکی)، شیرینی حاج کریمی ، شیرینی زنجفیلی و شیرینی لب پیچ و قرابیه و انواع کوکی ها ی آجیلی و غیر آجیلی و ....
اگه عمری باشه دستور تهیه ی مرحله به مرحله ی تموم شیرنی های قزوین رو با نکات ریزشون میزارم.
دیدگاهها
---------------------
سلام. باید دستورشو اضافه کنم.
-------------------
ممنونم.
دستور شیرینی قندی را بهمون میدی لطفا؟
پادرازی یادت رفت؟
-----------------------
بله عزیزم. بله. پادرازی رو خودم دوست ندارم.
منتظردستورهای شیرینیهای زیباتون هستم
----------------------
سلام. انشالله اگه عمری باشه حتما.
-----------------------
وای دیگه این کارو نکنید. برید برای همسر خونه آشپزی کنید. ممنونم
--------------------
سلام. سعی میکنم تا شب عید بزارم. ممنونم.
------------------------
پاسخ مدیر سایت :
به زودی انشالله...