سیر
این پست دو تا تابستون رو پشت سر گذاشته تا امسال ثبت بشه. ولی یک پست کاربردی هست. الانم که فصل سیره و بهتره تا نرفته بگیریم و برای یک سال نگه داریش کنیم.
من چند روش نگه داری سیر به مدت طولانی رو به صورت جمع بندی در این پست میگم.
قبل از هر چیزی یادی کنیم از عزیزی که بهم آموزش داد چطور بدون اینکه دستمون با سیر آسیب ببینه اون رو پوست کنیم.(ایشون در قید حیات نیستن و امیدوارم قرین رحمت الهی باشن)
چیزی که به من یاد دادن این بود که برای پوست کندن سیر دو تا چسب زخم رو به صورتی که در شکل میبینید روی دستم بچسبونم و این کار باعث شد که حتی اگه دستکش آسیب دید عصاره ی سیر به پوست دستم نرسه.
من کلا برای پوست کندن سیر مجهز پیش میرم. اگه سیر خشک باشه خیلی راحت میشه پوست اون رو جدا کرد و فقط کافیه ی سیر رو حبه کنید و داخل یک قابلمه بیندازید و در قابلمه رو قرار بدید و تکون های محکمی به قابلمه بدید. اینطوری سیر از پوسته جدا میشه! ولی این کار برای سیر تازه امکان پذیر نیست.
اولین روش نگه داری، سیر تازه در فریزر هست. که بعد از اینکه سیر هارو حبه کردید، پوست حبه ها رو در نیارید و همونطور با پوست داخل پلاستیک زیپ کیپ قرار بدید و کاملا در بسته داخل فریزر قرارش بدید و هر بار قبل از مصرف کردن اون رو خارج کنید و اجازه بدید یخش باز بشه.
روش بعدی که خیلی متداول هست و از قدیم و ندیم استفاده میشد نگه داری سیر سرخ شده هست. من چند مدل سیر سرخ شده نگه داری میکنم متناسب با نوع مصرفم. معمولا برای تزیین سیرهارو به صورت پولکی با چاقوی تیز برش میزنم و سعی میکنم این برش ها متناسب و هم اندازه باشن. یک سری از سیر هارو در دستگاه غذاساز میریزم و قبل از اینکه کامل له بشن و تنها در زمانی که ریز خرد شده باشن برمیدارم تا سرخکنم. و یک سری رو هم با دستگاه چیبس کن یا حلقه ی اسلایسی غذاساز ریز و باریک میکنم.(میتونید برای این کار از رنده دستی هم استفاده کنید، چه رنده ریز و چه رنده چیبسی)
اگه سیر رو هر مدلی پوست میکنید توجه داشته باشید اون قسمت انتهایی پایین سیر که سفت هست رو حتما جدا کنید و دور بیندازید.
حالا نکته ی خیلی مهم روش سرخ کردن سیر هست، از اونجایی که سیر خیلی زود میسوزه، حتما باید حرارت متانسب و میزان پخت کافی باشه.
برای سرخ کردن سیر، میزان زیادی روغن شناور در داخل یک ظرف مثل شیرجوش بریزید و اجازه بدید داغ بشه. ولی حرارت رو از متوسط بیشتر نکنید.
وقتی روغن داغ شد یک قاشق چایخوری زردچوبه داخلش بریزید تا بعد از سرخ شدن سیر ها کاملا طلایی شده باشن.
وقتی روغن داغ شده سیرهارو داخل روغن بریزید، در لحظه ی اول چون سیر دماش پایین تره ممکنه حرارت روغن رو کم کنه برای همین حرارت رو زیاد میکنیم تا شروع به جوشیدن کنه و بعد دوباره حرارت رو متوسط میکنیم.
برای اینکه سیرها متناسب با هم سرخ بشن میتونید از یک چنگال یا کفگیر سوراخدار برای جابه جا کردن اونها استفاده کنید. و حرکت کفگیرک شما به صورتی باشه تا سیر هارو از هم جدا کنه.
وقتی سیرها سرخ بشن کاملا سبک میشن و اصلا حالت چسبندگی نسبت به هم ندارن! پس اینطوری میفهمیم خوب سرخ شدن یا نه. و وقتی کامل سرخ شدن اونهارو داخل سینی فلزی میریزیم تا روغن اضافی اون خارج بشه و خنک بشن.
بعد از اینکه سیرها حسابی خنک شدن میتونید روی پارچه ی مخصوص روغن گیری قرار بدید تا روغن اضافی اونها گرفته بشه و برای نگه داری در ظرف های پلاستیکی در فریزر یا شیشه های مخصوص یخچال قرار بدید و طولانی مندت نگه داری کنید. فقط نکته ای که باید به اون توجه کرد اینه که طرف باید کاملا در بسته باشه چون بوی سیر ممکنه روی بقیه ی مواد غذایی تاثیر بگذاره.
روش بعدی خشک کردن سیر هست. چون من یک پست کامل در مورد خشک کردن میوه ها گفتم دیگه اینجه همه رو تکرار نمیکنم. و میتونید از هر کدوم از روش هایی که در پست میوه خشک گفته شد برای خشک کردن سیر استفاده کنید. روش سنتی آفتاب هست که بعد از اسلایس کردن سیر اونهارو توی آفتاب قرار بدید تا روش های راحت رت مثل میوه خشک کن و ماکروفر. و حتی فر.
پس به پست میوه خشک مراجعه بشه. و بعد از اینکه هر کدوم از روش هارو برای خشک کردن سیر استفاده کردید و سیرها کاملا خشک شدن میتونید اونهارو در شیشه و ظرف در بسته یا زیپ کیپ قرار بدید و در کابینت برای مدت دو ماه ، یخچال سه تا چهار ماه و فریزر تا دو سال نگه داری کنید.
اگه سیر خشک درست کردید میتونید ادویه سیر رو هم درست کنید به این صورت که سیر خشک رو داخل دستگاه آسیاب ریخته و اجازه بدید کاملا پودر بشن و چودر سیر رو در تمام سال به صورت خونگی در منزل داشته باشیم.
روش بعدی حریره سیر هست که بسیار پرکاربرده برای من و در نود درصد مصارف من که نیاز به سیر دارم به داد من میرسه. و بسیلر هم راحته. برای درست کردن حریره ی سیر کافیه سیر و روغن زیتون یا کنجد و نمک رو داخل دستگاه غذاساز بریزیم و اجازه بدیم تا کاملا له بشه. میزان روغن و نمک تقریبا یک فرمول داره.به ازای هر یک کیلو گرم سیر، یک قاشق غذاخوری سر پر نمک و یک پیمانه روغن زیتون یا روغن کنجد و یا حتی روغن مایع میتونید بریزید. من میزان روغن رو کمتر میریزم. ولی وجود نمک و روغن مانع کپک زدن و خراب شدن حریره میشه. میتونید روغن رو کم کم بریزید و هر جا حس کردید کافیه دیگه نریزید. و مواد حریره رو داخل شیشه ی در بسته داخل یخچال نگه داری کنید.
دقیقا همین کار روی برای حریره ی زنجبیل هم میتونید انجام بدید و اون رو هم برای مدت طولانی نگه داری کنید.
ممکنه به مرور زمان رنگ حریره کمی زردتر بشه.که طبیعیه.
توجه داشته باشید سطح رویه ی حریره کمی روغن داشته باشه تا به مرور زمان در مجاورت با هوا کپک نزنه.
روش های دیگه ای هم مثل ترشی انداختن و ... داریم که خودش نیاز به یک پست مجزا داره ولی اگه بخوام به طور کلی توضیح بدم سیر های تازه و درشت رو پوست بکنید طوری که یک تا دو لایه پوست که حبه هارو بهم وصل کنه باقی بمونه. بعد سیرهارو داخل شیشه بچینید و روشون نمک و سرکه بریزید. سرکه سیب یا سرکه انگور. بعد بهتره چند روز در سیر ترشی ها را نبندید و اجازه بدید سرکه به داخل سیرها نفوذ کنه و بعد میزانی که از سرکه کم شده رو اضافه کنید و در ترشی هارو ببندید و در جای خشک و خنک و تاریک قرار بدید.
یک مدل دیگه سیر ترشی داریم که اون با حبه های سیر درست میشه و داخلش میتونید از فلفل قرمز و سبزیجات استفاده کنید. انشالله در پست ترشی های سیر حتما کامل توضیح میدیم.
یک روش نگه داری سیر هم هست که به صورت حبه ای سیر رو داخل روغن زیتون یا کنجد به صورت حبه ای قرار میدیم. اینطوری هم سیر تازه میمونه و هم روغن خوشبو میشه. ولی مدت نگه داری به این صورت بسیار کوتاهه. و حتما بابد در جای خنک و نور قرار بگیره تا تولید سم نکنه.
_ در هنگام خرید سیر بهتره سیر های سفت و تازه و درشت تر را بخرید و هر چه سیر نرم تر و جوانه زده تر باشد قدیمی تر است.
_ برای پوست کندن سیر در صورتی که میخوایید سریع استفاده کنید، میتونید برای مدت چند دقیقه اون هارو خیس کنید و بعد پوست بکنید. ولی در مواردی که نمیخوایید زود از سیرها استفاده کنید سیر اصلا نباید آبدار باشن. حتی قبل از سرخ کردن باید کاملا خشک باشن.
_ چه خود سیر تازه و چه سیر سرخ شده و ... هر نوع سیری که داریم باید از تابش نور مستقیم و نور خورشید دور باشن و حتی نگه داری در محیطی که نور زیاد داره جایز نیست.
_ اگه برای سرخ کردن سیر میخوایید اونها رو رنده کنید از رنده خیلی ریز استفاده نکنید و بهتره از رنده متوسط با سوراخ های متوسط استفاده کنید. چون نباید سیر له بشه، در صورتی که سیر له بشه حالت چسبندگی پیدا میکنه که نمیشه خوشگل سرخش کرد. برای رنده کردن هم بهتره حالت حرکت دست فقط به صورت بالا به پایین باشه و برعکس این کارو نکنید.
_ برای سرخ کردن سیر بهتره از روغن جامد استفاده بشه.
_ برای داشتن یک پودر سیر قوی و تازه میتونید قبل از مصرف هر چقدر که بخوایید سیر خشک شده رو داخل آسیاب بریزید و پودر کنید.اینطوری همیشه سیر با عطر قویتری خواهید داشت.
_ در هنگام استفاده از حریره ی سیر توجه داشته باشید که داخلش نمک زیادی ریختیم و غذاتون شور نشه.
دیدگاهها
-------------------
سلام. مرسی از لطفت گلم.