میوه خشک (چیپس میوه)
نمیدونم چرا تصور میکردم قبلا یعنی خیلی قبل تر ها پست میوه خشک رو گذاشته بودم. حتی در ذهنم عکس مورد نظر رو هم یادم بود! ولی در کمال ناباوری هر چی گشتم و گشتم همچین پستی رو پیدا نکردم! شاید در جهان موازی این پست رو گذاشتم. نه؟
خوب سعی میکنم این پست کاملترین پست روشهای خشک کردن میوه باشه و با خوندنش کاملا دستتون بیاد که چی به چیه. تعداد عکسهایی که گذاشتم محدود هست و باقی رو در اینستا میزارم.
مواد لازم:
میوه هر چی دوست دارید با توجه به اینکه باید سفت و سالم باشه.
دسته بندی میوه هایی که میتونید خشک کنید خیلی زیاده.
طعم شیرین : انجیر، موز، هلو، انبه، آناناس، خربزه، خرمالو
طعم ترش: توت فرنگی، کیوی، پرتقال، آلو قرمز
طعم متوسط (چی بزاریم اسمشو؟!): سیب، گلابی
باقی میوه هارو هم با توجه به سلیقه ی خودتون دسته بندی کنید.
مهم ترین نکته اینه که از میوه های رسیده و سالم و سفت استفاده کنید. من نکته هایی که برای هر میوه میدونم رو در اختیار شما قرار میدم.
اول از همه اینکه اگه تازه کار هستید موز خشک کنید. هم راحت تره و هم خیلی خیلی خوشمزه است!
میوه هایی مثل هلو و آلو و شلیل و مشتقاتشون (شبرنگ، زردآلو، شفتالو و ...) حتما سفت باشن. برای خشک کردن اونها برش نیم سانتی استفاده کنید و چاقوی شما حتما تیز باشه. پوست هلو رو حتما بکنید! دلیلشم فقط شخصیه! من از پوست هلو متنفرم. اصلا چه معنی داره میوه به این خوشمزگی پوستش انقدر نفرت انگیز باشه؟ پوست بقیه رو نکنید با پوست خوشمزه و خوشگلتره!
در خشک کردن میوه به جای طالبی از خربزه استفاده میشه و چون این میوه بافتش پر از آب هست بهتره برش های درشت تری زده بشه که بعد از خشک شدم محو نشه.
موز و گلابی و سیب هم بعد از برش خوردن و موندن در هوا سیاه میشن، میتونید برای اینکه جلوی سیاه شدن اون رو بگیرید کمی آبلیمو به محض خرد کردن به اون بزنید. من کلا مزه رو فدای چهره نمیکنم و نمیزنم! ولی خوب خیلی هم روی مزه تاثیر نداره! شما بزنید.
هر میوه ای که انتخاب کردید برش نیم سانتی بزنید و بعد یکی از روشهایی که میگم رو برای خشک کردنش انتخاب کنید.
- استفاده از دستگاه میوه خشک کن
- استفاده از آفتاب و نور مستقیم
- استفاده از شوفاژ یا بخاری
- استفاده از فر گاز
- استفاده از ماکروفر
اولین انتخاب من و به نظرم مناسب ترین مورد همون میوه خشک کن هست. اگه بعد استفاده زیاد از برق رو نادیده بگیریم(هرگز نشه فراموش لامپ اضافی خاموش!!!) از همه بهتره. میوه رو برش میزنیم. توی سبد دستگاه میچینیم. دستگاه رو به برق میزنیم و میریم دنبال و کار و زندگیمون. یک زیر صدای ملوو(کم) شبیه سشوار داره که اونم سعی میکنیم نشنویم! بعد هفت هشت ساعت میاییم و یک سری میوه خشک شده خوشگل و خوشرنگ تحویل میگیریم. حالا اون وسط یک کم حس کنجکاوی هم داشتیم میاییم چند بار خاموشش میکنیم و سبدهارو جا به جا میکنیم. سبدهای پایینی چون زودتر درست میشه رو با بالایی های تعویض جا میکنیم. نشدم هیچ ایرادی نداره. نه سوختنی در کاره نه خراب شدن! من موز و سیب و گلابی رو هم آبلیمو نمیزنم ولی تو این روش سیاه نمیشه. یک سری میوه مثل هندوانه و خربزه هم فوق العاده در این روش خوشرنگ تر خواهند بود و بهتر. و به هیچ وجه در روش های دیگه نمیشه باهاشون کنار اومد.
روش بعدی و باز مورد قبول من استفاده از نور آفتاب هست. خصوصا در فصل تابستون که نور آفتاب در اکثر شهرهای ما زیاد هست. البته بجز شهرهایی که رطوبت بالایی دارند. نور آفتاب سریع خشک میکنه ولی کمی روی رنگ تاثیر داره و رنگ پریده تر میشه میوه خشک ها. برای همین برخی میگن میتونیم در سایه میوه خشک کنیم و دیگه اون رنگ پریدگی رو نداشته باشیم ولی کمی زمان خشک کردن بیشتر میشه. به طور کلی چه در سایه و چه در آفتاب میوه های برش خرده رو در سبد میچینیم و هر چند ساعت زیر و رو میکنیم تا دو طرف برش های میوه خشک بشه.برای نواحی که رطوبت زیاد هست استفاده از باد پنکه و کولر گازی هم میتونه خیلی کمک کنه در خشک کردن میوه و سبزیجات. پس از اونها غافل نشید.
روش بعدی که در فصل زمستان خیلی کاربرد داره و بازم من اونو خیلی قبول دارم استفاده از شوفاژ و بخاری هست. این روش بعد میوه خشک کن محبوب ترین روش منه. میوه رو بعد از برش زدن روی سینی فلزی بچینید. اگه سینی فلزی نداشتید میتونید آلمینیوم با ضخامت بالا رو تا کنید و بعد روی اون میوه ها رو بچینید و روی شوفاژ قرار بدید. بسته به دمای شوفاژ یا بخاری(حتما دمای کم باشه) میوه ها رو هر چند ساعت یکبار زیر و رو کنید.
روش بعدی استفاده از فر گاز هستش. این روش بیشتر به درد جاهای مرطوب میخوره. من شخصا این روش رو دوست ندارم. خصوصا که این روش مناسب میوه هایی با بافت کم آب هستن. مثل موز، سیب، توت فرنگی و هر چی آب میان بافتی میوه بیشتر شه این روش کم کارامد تر میشه. مثلا به درد خربزه و هندوانه نمیخوره. ولی برای خشک کردن لبو و به خوبه. در این روش روی سینی فر صفحه ی نچسب قرار بدید. نداشتید کاغذ روغنی بیندازید. و بعد فر رو با دمای خیلی خیلی کم. کمترین دما روشن کنید و هر چند دقیقه سر بزنید تا میوه ها نسوزه. بعد اینکه حس کردید یک سمت میوه آبش کشیده شده برگردونید و سمت دیگه رو قرار بدید. در این روش ممکنه و خیلی احتمال سوختن وجود داره پس مواظب باشید.
برای اینکه میوه هارو راحتر در فر خشک کنید میتونید از صفحات مشبک و یا سینی های فلزی توری و سبدهای توری استفاده کنید. اینطوری زیر رو کردن آنچنانی نیاز ندارید. آب میان بافتی میوه ها وقتی خارج میشه زیر میوه جمع نمیشه و راحت تر خشک میشه. پس اگه قصد دارید از فر برای خشک کردن استفاده کنید حتما از صفحه ی توری یا سبد فلزی استفاده کنید.
روش بعدی ماکروفر هست. ما قبلا خشک کردن سبزی هارو در ماکروفر گفتیم. بر خلاف سبزی ها اصلا ایده ی جالبی نیست خشک کردن میوه در ماکروفر. همون قاعد خشک کردن در فر رو داره کمی شدید تر. یعنی هر چی میوه خشک تر باشه. مثل سیب و موز و به بهتره برای خشک کردن در ماکروفر. روش اونم اینه اول میوه ها رو توی سینی ماکروفر بچینید و بعد حرارت ماکروفر رو بالا ترین حد ببرید و بعد یک دقیقه یک دقیقه پشت و رو کنید میوه هارو و این کارو تکرار کنید تا میوه خشک بشه. ممکنه نیم ساعت هم زمان ببره. میوه های آب دار چه در فر و چه در ماکروفر قبل از خشک شئن آب و شیره اشون رو از دست میدن و این باعث میشه بافت این میوه ها در فر و ماکروفر اصلا زیبا نباشه و طعم اونها هم تحت شعاع قرار بگیره. برای اینکه بشه میوه های آبدار رو در فر و ماکروفر قرار داد بهتره میوه رو کمپوت کنید و بعد استفاده کنید! ماکروفر هم یک صفحه ی فلزی توری داره که برای خشک کردن برگه ها و ورقه های میوه میتونید از اون استفاده کنید.
به طور مثال هلو رو اول کمپوت کنید و بعد اجازه بدید آب اضافی اون کشیده بشه و بعد خشک کنید.
در عکس زیر سه روش فر و ماکروفر و آفتاب با هم مقایسه شده. اولی ها که براق ترند و سمت راست تصویر با ماکروفر و بدون کمپوت کردن درست شدن. وسط در فر درست شده و همینطور که مشخصه تیره رنگ تر و براق شده. و سمت چپ استفاده از آفتاب هست که مشابه استفاده از شوفاژ هست.
برای خشک کردن میوه هایی مثل پرتقال و کیوی اگه میخوایید با پوست ورقه کنید بهتره قبل از خشک کردن درون محتوی آب و شکر(شربت شکر) بریزید (یک لیوان آب و یک لیوان شکر رو روی حرارت قرار بدید و بعد از پنج دقیقه که جوش خورد بزارید خنک بشه و استفاده کنید) میوه ها رو داخلش بریزید و تا تلخی اونها گرفته بشه و بعد در صافی و آبکش بریزید تا آب اضافی اون گرفته بشه و بعد برای خشک کرن اقدام کنید.
کمپوت کردن هم تقریبا همین روش هست با این تفاوت که میوه شیرین تر خواهد بود چون با شکر پخته میشه و دیگه مثل شهد فقط به تنهایی روی میوه زده نمیشه! برای کمپوت کردن میزان شکر بستگی به خودتون داره. مثلا یک لیوان شکر رو با دو لیوان آب بزارید پنج دقیقه جوش بخوره و بعد میوه مورد نظر خودتون رو بهش اضافه کنی. برای میوه هایی مثل آناناس شدیدا توصیه میکنم از کمپوت شده چه آماده و حاضری و چه خودتون کمپوت کنید و بعد برای خشک کردن اقدام کنید. برای کمپوت کردن میوه حتما میوه خوب شسته بشه و خرد بشه و خیس نباشه. حتما یک پست در مورد کمپوت کرذن میوه میزارم. خصوصا کمپوت کردن استرلیزه و کمپوت کردن در شیشه.
کمپوت حاضری هم آناناس و میوه های استوایی و هلو و گلابی و سیب و ... هست که حتما برای یکبار هم که شده بخرید و خشک کنید. خیلی خوشمزه خواهد بود. خیلی زیاد!!
از همین روش برای خشک کردن گوجه فرنگی و سبزیجات مشابه هم میتونید استفاده کنید.
برای درست کردن زردآلو خشک یا همون برگه زردآلو میتونید مغز اون رو بشکنید و اون بادوم داخلش رو داخل برگه قرار بدید و بعد خشک کنید. اینطوری موقع خوردن لذت بخش تر خواهد بود. حتما امتحان کنید.
میوه هایی مثل آلبالو، گیلاس، توت فرنگی رو جداگانه در شهد بریزید و برای خشک کردن حتما از سینی جدا استفاده کنید تا بقیه ی میوه هارو رنگی نکنند.
بعد از اینکه میوه ها و برگه ها کاملا خشک شدن اونها رو برای چند ساعت در محیط قرار بدید تا خنک بشه و داغ نباشن. بجز در جاهای خیلی مرطوب که برای خنک کردن بهتره داخل یخچال قرار بدید. و بعد از اینکه میوه ها خنک شدن و چک کردید که کامل خشک شده باشه، اونهارو داخل زیپ کیپ، پاکت های زیب که کاملا بسته میشه و هوای اضافی توش نمیمونه بریزید و روی بسته تاریخ بزنید و در یک طبقه ی مجزا از فریزر(قاطی بقیه ی مواد غذایی نشه!) قرار بدید و هر زمانی خواستید نوش جان کنید نیم ساعت در دمای محیط قرار بدید.
فکر میکنم اکثر نکات رو گفتم. برای خشک کردن انجیر و توت هم بهتره از نوع سفت و ریزش استفاده کنی. توت فرنگی رو هم خیلی ریز نکنید. کلا میوه ها رو گوشتی تر بردارید تا خوشمزه تر باشن. البته اگه میتونید و میدونید که میتونید خشکشون کنید.
منظور از میوه خشک کن میوه خشک کن های خونگی هست نه نوع میوه خشک کن های صنعتی.
دیدگاهها
---------------------
تقریبا . متوسط میتواند معانی گوناگون داشته باشد
------------------
سلام. هیچ فرقی نداره اکثرا ساخت چین هستند. اونی رو انتخاب کنید که مصرف انرژیش کمتره.
ممنوووون
--------------
سلام. مرسی عزیزم.
بسته به فصل مثلا زمستون اکثرا از شوفاژ استفاده میکنم. تابستون هم معمولا اول میوه رو کمی در میوه خشک کن قرار میدم تا آب اضافیش گرفته بشه و بعد آفتاب. این کارو برای این میکنم که سرعت خشک شدن بالا بره.
---------------------
سلاممم. مرسی از این همه انرژیی
-----------------
سلام. پس سریع دست بع کار بشید