ترشی خیار چنبر
در ادامه بحث ترشی ها میرسیم به ترشی خیار چنبر یا به قول ما قزوینی ها خیار شمش.
من به طور کلی این خیار رو به خیار معمولی ترجیح میدم. چرا؟ هم سفت تره. هم تخم اون ریز تر و سفت تر هست.
ممکنه ترشی خیار چنبر به صورت درسته یا خرد شده درشت هم درست بشه. اینم یک مدل از این ترشی هست.
مواد لازم :
خیار چنبر
نمک و تخم گشنیز
سیر
فلفل سبز تند
سرکه
سبزیجات خشک
شیشه تمیز برای ترشی
مثل همیشه تکرار کنم که برای درست کردن ترشی از بهترین نوع مواد اولیه استفاده کنید. خیار های قلمی و بسیار ریز و سفت رو انتخاب کنید و خوب بشورید و اجازه بدید تا روی پارچه ی تمیز کاملا خشک بشه.
ما اینجا خیار ها رو رنده میکنیم. ولی نه رنده ریز. سعی کنید درشت ترین رنده ی موجود در خونه رو انتخاب کنید. هر چی رنده درشت تر باشه برش های خیار درشت تر و ترد خواهد بود. میتونید خیار ها رو به صورت نواری هم برش بدید.
پس خیار های کامل خشک شده رو با رنده یا با چاقو نواری برش بدید. حواستون باشه خیار ها رو له نکنید. ما میخواییم بافت خیار حفظ بشه.
سبزی خشک ما که مورد استفاده قرار میدیم. سبزی های محلی شمال شامل مقدار زیادی چوچاق ، نعنا ، کمی ترخون ، خیلی کم شوید . کمی گشنیر ، کمی جعفری. اینها رو با هم مخلوط کنید. بعد لایه لایه از خیار رنده شده در شیشه ای که کاملا شسته اید و ضد عفونی کردید قرار میدید و بین هر لایه سبزی خشک رو میریزیم.
ادویه ی این ترشی تخم گشنیز هست. کلا برای هر شیشه به سه تا چهار تا تخم گشنیز نیاز داریم. که میتونیم اون رو بکوبیم و در لابه لای لایه های بریزید. یا به صورت درسته کف شیشه قرار بدید.
ما از سیر هم در این ترشی استفاده میکنیم. من تقریبا برای هر شیشه سه حبه سیر درشت رو کافی میدونم. شما میتونید سیر هارو کمی خرد کنید و بین هر لایه بریزید. ولی از نظر من اون مدلی طعم سیر کمی غالب میشه.
فلفل سبز تند رو هم من ترجیح میدم روی شیشه قرار بدم. و برای هر شیشه یک تا دو تا فلفل سبز تند خرد شده کافیه. اونم به سلیقه ی شما برمیگرده. میتونید کم و زیادش کنید یا بین لایه ها قرار بدید.
یک پیشنهاد دیگه هم میتونید انجام بدید اینه که از هویج رنده شده هم در بین لایه ها استفاده کنید. خصوصا اگه این شیشه ترشی رو برای یخچال عروس درست میکنید ، این ایده میتونه ترشی زیبا و خوشرنگی به شما بده. ولی توجه کنید مقدار هویج یک سوم خیار باشه تا طعم غالب به ترشی نده.
خوب حالا کل شیشه رو از سرکه قرمز که با کمی نمک (یک قاشق چایخوری) مخلوط کردید پر کنید.
اگه نمیخوایید خیلی ترش و سرکه ای بشه میتونید از ترکیب سرکه و آب جوشیده استفاده کنید. در این صورت نسبت ها دست خودتونه. میتونید نصف ، نصف استفاده کنید . یا بیشتر سرکه. ولی بهتره از نصف کمتر سرکه نریزید. خوب ترشی باید مزه ی تند و تیز داشته باشه. و با آب دیگه اون مزه رو نداریم.
نظر شخصی منو بخوایید که بهتره همون سرکه خالی استفاده کنید. اینطوری ترشی کپک نمیزنه و مدت طولانی هم میمونه.
بعد از اینکه شیشه ها رو از سرکه حاوی نمک پر کردید در شیشه رو محکم بندید و برای چهار تا پنج روز این ترشی رو در کابینت نگه داری کنید و بعد از این تایم در یخچال نگه دارید. طولانی مدت میمونه و بسیار مناسبه برای دورچین غذاهای گوشتی مثل کباب.
میتونید به جای سرکه قرمز از سرکه سفید هم استفاده کنید.
دیده شده کمی زردچوبه و گلپر و مرزه به ترشی اضافه میشه. من این کارو نمیکنم چون حس میکنم طعم غالب پیدا میکنه. ولی اگه بخوایید رنگ سبز اون بیشتر بشه میتونید این دو ادویه رو اضافه کنید.
خوب دیگه فکر کنم با توجه به پستهای قبل ترشی تمام نکات رو گفته باشم.
امیدورام درست کنید و لذت ببرید.
دیدگاهها
------------------
خصوصا اگه تند باشه.
--------------------------
ممنونم عزیزم.
---------------------
سلام. عوضش در شمال خیار گیلانی یا رشتی که درشت و سفت و آبداره و تخم های کمی داره هست. نه؟