ماست خانگی

یکی از لذت بخش ترین کارهای دنیا درست کردن خورده ریزهای میان وعده و کنار غذاست. بازم یکی از چیزهایی که همه ی ما رو یاد قدیم می اندازه درست کردن ماست در خونه هست. من یکی رو که میبره با بیست و چند ساله پیش. زمانی که شاید شیر به این وفوری که در هر سوپر مارکتی موجود هست و انواع مختلف پاستوریزه و .... داره نبود. 

اون زمان که سر کوچه ی خونه ی ما یک خونه بود که هفته ای یک بار سه شنبه ها شیر میاورد. و مامان من میگرفت و میاورد و میجوشوند و انواع محصولات شیر رو درست میکرد. یکی از اونها ماست بود. یکی از شیرین ترین انتظارات ما این بود که ظرف بزرگ ماست آماده خوردن بشه و .... آخ آخ... هنوز مزه ی اونها زیر دهنمه. 

مام قراره امروز ماست درست کنیم. از نوع خونگی و خوشمزه ی اون.

 مواد لازم :

شیر یک لیتر 

ماست نصف پیمانه پلوپز(یا دو قاشق غذاخوری)

 اصل ترین نکته در داشتن یک ماست خوشمزه یعنی شیر اون! اینو تجربه ی چندین ساله من در ماست گذاشتن بهم میگه. 

راستش در زندگی یکی از چیزهایی که همیشه از نداشتنش رنج میبردم. و چون مامان و بابام هم هیچ وقت نداشتن نمیتونستم حتی حس داشتنش رو تجربه کنم. کلا همیشه حسرت داشتنش رو داشتم... همیشه حس میکردم اونهایی که خاله دارن خیلی خوشحال ترن. کلا خاله ها مثل مامان ها میمونن.مهربون و دوست داشتنی و اینکه کسایی هستن که همیشه نگرانتن و هواتونو دارن. کلا به افتخار همه ی خاله ها ی مهربون. ولی من نداشتم. تا کجا؟ تا اونجایی که ازدواج کردم و یک دونه خاله ی همسر شدن خاله من. اینطوری بود که واقعا فهمیدم تصوراتم از خاله ها درست بود. اونها افرادی هستند که بدون چشم داشت و بدون هیچ توقعی همیشه هوای خواهرزاده های خودشون رو دارن. از ته دل براشون دعا میکنن و هر کاری که بتونن براشون انجام میدن. و از شادی خواهر زاده هاشون بی نهایت لذت میبرن. اینطوری بود که منم خاله دار شدم . 

خوب خاله جون که هوای مارو همیشه داشتن و دارن برای ما چند وقت پیش یک ظرف شیر محلی از گاوداری خودشون که پر از گاوهای زیبا و اصیل هست دادن. شیری که چند دقیقه قبل از ماست شدن دوشیده بشه ، دیگه چه محشری هست! اونم از نوع اصیل و غلیظ . 

من زیاد ماست د رست کردم ولی ماستی که با این شیر درست کردم بی نهایت خوشمزه و سفت و غلیظ شد و میشه گفت حتی دو قاشق هم آب نینداخت. پس شیر خیلی مهمه.

دوم چیز مهم ماستی هست که قراره برای ماست زدن استفاده بشه. طبیعی هست که در اولین ماست زدن مجبوریم ماست حاضری بخریم ولی در دفعات بعدی میتونیم از همون ماست خودمون استفاده کنیم. این ماستی که من برای اولین بار استفاده کردم ماست محلی بود که اصلا ترش نمیشد. خوب من نمیدونم چی داخل ماستش داشت که اجازه نمیداد ترش بشه. ولی از نظر طعمی بسیار خوشمزه بود و سفت. دقیقا همون حالت رو هم در ماست خونگی من ایجاد کرد. یعنی سفت و شیرین. و ماستی که گذاشتم بعد از دو هفته هم ترش نشد. و ماستی که از روی ماست خونگی خودمم زدم باز ترش نشد و .... . حالا واقعا نمیدونم از نظر بهداشتی این موضوع خوبه یا بد. ولی برای منی که ماست ترش دوست ندارم این موضوع عالی بود.

و نکته ی بعدی تمیز بودن ظروف هست که حتما ، حتما از ظرف های تمیز و ضد عفونی شده باید استفاده بشه. جنس ظرف خیلی فرقی نداره. معمولا در سفال یا شیشه بهتر میشه. من کلا ظرف بلوری رو بیشتر میپسندم. ولی اگه ماست خیلی سفت دوست دارید از ظروف سفالی بدون لعاب استفاده کنید که آب ماست رو جذب کنه و ماستتون سفت بشه.

 اولین کار جوشوندن شیر هست. شیر رو میجوشونیم. و وقتی به نقطه ی جوش رسید و جوشید زیر اون رو کم میکنیم تا با حرارت ملاییم یک ربع تا نیم ساعت جوش بزنه تا آب اضافی شیر تبخیر بشه. و هم زدن شیر رو در این زمان فراموش نکنید! وقتی من این شیر رو میجوشوندم به اندازه یک سانت کامل سر شیر چرب روی شیر اومد. و اون رو هم هم میزدم تا مخلوط شیر بشه. 

ماستی که قراره استفاده کنید رو در دمای محیط قرار بدید. میزان ماست مصرفی نباید خیلی زیاد باشه چون خودش باعث میشه ماستی که می اندازیم شل بشه. نبایدم خیلی کم باشه. حتی با یک قاشق ماست هم میشه بالای یک لیتر شیر رو ماست زد.

شیر بعد از نیم ساعت جوش خوردن ملاییم خاموش میشه تا کمی خنک بشه. دمای شیر بسیار بسیار برای ما مهم هست. میدونم که میدونید بهترین ماست هارو در دمای شیر بین 40 تا 50 خواهیم داشت.یعنی دمای شیر جوری باشه که وقتی انگشت داخل شیر خورد دست رو نسوزونه ولی گرم باشه... دیگه اگه خیلی حساس هستید از دماسنج استفاده کنید. حتما هر چیزی که برای سنجش دمای شیر داخل اون فرو میبرید تمیز و پاک باشه.

جایی که قرار ظرف ماست قرار بگیره رو پیدا کنید. بهتره فضای گرم باشه. با دمای چهل تا پنجاه. خصوصا برای سه چهار ساعت اول. و جایی باشه که در مسیر تردد نیست و کسی به ظرف دست نزنه! حتما زیر ظرف یک حوله قرار بدید تا سرما از زیر ظرف به اون نفوذ نکنه.

 حالا یک پیمانه پلوپز (منظورم پیمانه کوچک) رو با ماست مخلوط کنید و داخل ظرفی که میخوایید ماست رو درست کنید بریزید. بعد شیری که به دمای مناسب رسیده رو به ظرف اضافه کنید و یک هم کوچیک بزنید تا مخلوط بشن و بعد در ظرف رو ببندید. میتونید در ظرف رو قرار ندید و به جاش یک پارچه تمیز روی ظرف قرار بدید. و ظرف رو به هیچ وجه از جاش تکون ندید و روی اون رو یک حوله بیندازید. 

ما برای سه تا پنج ساعت اصلا هیچ کاری به ظرف نداریم. بهتره اجازه بدید یک شب تا صبح ماست در جای گرم خودش باقی بمونه. بعد از اون ، اون رو داخل یخچال قرار بدید تا کاملا خنک بشه.

 اگه دمای جایی که ماست قراره در اون زده بشه و بمونه خیلی کم باشه ماست شل میشه و زیادی آب میندازه. و اگه دما خیلی زیاد باشه ماست بریده بریده میشه . 

برای اینکه ماست سفت تری داشته باشید بهتره در ظرف بسته نشه و پارچه ی تمیز روی اون قرار داده بشه.

و بعد از اینکه ماست خنک شد.... وایی. یعنی دو سانت اول ماست من سرشیر چرب و غلیظی بود که شیر داده بود. انقدر خوشمزه و دوست داشتنی که یک ظرف بزرگ دو لیتری ماست در یک چشم به هم زدن تموم شد. هر قاشق اون که خورده میشه کلمه ی وای چقدر خوشمزه شده به گوش میرسید. و به نظر من نود درصد این موضوع به شیر چرب و غلیظ اون برمیگشت. 

 چند تا نکته رو تکرار کنم :

- ظرف حاوی ماست به هیچ وجه نباید در پنج ساعت اولیه تکون بخوره و اگه خورد دیگه قید داشتن یک ماست سفت و خامه ای رو بزنید.

- ظروف مورد استفاده برای ماست زدن حتما باید تمیز و ضد عفونی باشن. 

- برای حفظ گرمای محیطی که ماست در اون قرار داره میتونید از کمپرس آب داغ در اطراف ظرف ماست استفاده کنید. فقط توجه کنید دمای محیط بالای 50 درجه نره. 

- ماستی که در منزل زدید رو یک هفته ای میل کنید تا باکتری های مفید اون از بین نره و از ماستی که زدید حتما چند قاشق برای ماست بعدی نگه دارید.

- دلیل شل شدن و زیاد آب انداختن ماست وجود مواد مایع در شیر هست که با نیم ساعت حرارت ملایم دادن مواد مایع در شیر تبخیر میشه و مواد جامد موجود در شیر بیشتر باقی میمونه. اینطوری ماست سفتی خواهید داشت.

 - اگه ماستتون آب انداخت ، که می اندازه هیچ اشکالی نداره و تا جایی که من میدونم ارزش غذایی اون آب ماست خیلی زیاد هست. میتونید اون رو از ماست جدا کنید و بخورید. خواص زیادی داره.

- دمای بالای شیر در موقع مایع زدن باعث میشه ماستتون ترش بشه و در موقع سرو بریده بریده میشه. و دمای خیلی پایین باعث شل شدن ماست میشه.

- دو نکته ای که در ابتدا گفتم یادتون نره. شیر بسیار مهمه که چه جنسی داشته باشه و ماستی که استفاده میکنید! هر ماستی استفاده کنید همون رو تحویل میگیرید. ترش باشه ترش ، شیرین باشه شیرین....

- سعی کنید از ماست سفت برای ماست زدن استفاده کنید.

- بهتره از زمانی که ماست رو داخل یخچال قرار میدید تا زمان مصرف یک روز زمان داشته باشه تا حسابی خودش رو بگیره.

 امیدوارم درست کنید و نوش جان کنید.

میدونم که اگه یک بار ماست خونگی درست کنید عمرا اگه برید سمت ماست های حاضری.

دیدگاه‌ها  

+1 #2 فرین 1394-08-05 15:43
سلام شکلات جان،چه ماستی!به به،سالم و خوشمزه :-)
بخش تزئینات خیلی وقته اپدیت نشده ها!ما منتظریما ;-)
----------------------
سلام.
واقعا یک بار امتحان کنید دیگه از بیرون ماست نمیخرید.
من تنبل شدم به بزرگواریتون ببخشید. نوشتم تا در کارهام بگنجونم .
نقل قول کردن
+1 #1 فرین 1394-08-02 17:09
وای چه عالی،اصلا ماست خونگی یه مزه عالی و شیرینی داره که ادم دلش میخواد یه بشکه ازش بخوره :lol:
شکلات جونم من عاشق تزئین غذام،گل با گوجه فرنگیتو عاشقشم ولی وقتش نشده بخش تزئیناتت به روز شه؟
--------------------------
سلام.
حتما در برنامه قرار میدم.
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

شکلات ولنتاین
دنبال یک موقعیت میگشتم تا بتونم روش آب کردن شکلات رو بیان کنم
Zoom
پیراشکی گوشت
شاید شما تا حالا خمیر پیراشکی درست کرده باشید شایدم نه
Zoom
کرم پای موزی
کرم پای همون طوری که از اسمش مشخصه یعنی پای خامه ای
Zoom
کیک شکلاتی 3
این کیکی که امروز داریم ویژه روز مادره و بسیار کیک خوشمزه ای هست
Zoom
پاناکوتا زعفرانی
طعم خامه و زعفران خیلی خوشمزه است و این دسر بی نظیر ترکیب زیبایی از خامه و زعفرانه
Zoom
ژله بستنی کیوی یا کرم کیوی
ژله بستنی از ترکیب ژله و بستنی و گاها خامه درست میشه
Zoom
ژله کنگره یا رنگین کمون
خوب نوشتن پستهای ژله هم خیلی راحتره و هم خیلی نیاز به تمرکز نداره
Zoom
لازانیا مخلوط
لازانیا از اون دسته غذاهای پر طرفداره که بر عکس تصور خیلی سریع آماده میشه
Zoom
ژله فالوده ای
خوب امروز تلفیق دو نوع دسر سنتی و مدرن رو داریم
Zoom
پای گوشت
من عاشق انواع پای هستم. خوب پای گوشتم که سالار همه ی اوناست. این یک غذای خوشمزه است
Zoom
ژله سورپرایز
در پست های گذشته طرز تهیه یک مدل دسر سورپرایز رو گذاشته بودم. و اما در این پست
Zoom
مرصع پلو با مرغ
قبلا مرصع پلو با گوشت رو قبلا گذاشته بودم. این نوع با مرغ هست
Zoom
نان گردو روسی
این نون بسیار خوشگل مناسبه برای مهمونی های عصرونه و انواع اردور
Zoom
مرغ بریون
این روش منه در درست کردن مرغ بریون. هم ساده است و هم خوشمزه
Zoom
ژله ماستی
قبلا روش درست کردن ژله بستنی رو گفتم.امروز ترکیب ژله با لبنیات
Zoom
اسنک برگر
این اسنک با مواد داخلی دستور اسنگ گوشت درست شده با این تفاوت که از نون صنعتی همبرگر
Zoom
ژله بستنی میوه ای
این ژله ای که امروز دارم آموزشش رو میزارم داستانی داره
Zoom
تارتلت موز و کارامل
این پست تارتلت موز و کارامل هستش. اگه از دوست داران تارت هستید شروع کنید
Zoom


تمامی حقوق متن ها، تصاویر مربوط به سایت کافه شکلات می باشد و استفاده از آن ها بدون ذکر منبع مجاز نمی باشد.


CopyRight © 2011 - 2015 cafechokolat Group , All Rights Reserved


www.cafechokolat.ir