پیراشکی کرم دار و شکلاتی
یکی از چیزهایی که در دوران بچگی منو مجذوب خودش میکرد پیراشکی یا همون دونات کرم دار بود! یعنی هر چی بگم کم گفتم. انقدر عشق من محسوب میشد که حاضر بودم اون پیراشکی های روغنی و خمیری رو به عشق همون یک قاشق کرمی که داخلش بود بخورم.
ولی زمان گذشت! زمونه بازیهاش حساب نداره!! گذشت و گذشت تا من یاد گرفتم توی خونه پیراشکی درست کنم. و هر چقدر دوست دارم توش کرم بریزم و دیگه مجبور نباشم خمیر بخورم جای کرم. من سعی میکنم تمام تجربه های پیراشکی پزیم رو با شما به اشتراک بزارم. باشد که شما هم لذت درست کردن و خوردن یک پیراشکی خوشمزه رو ببرید.
قبل از شروع کار هم بگم بجز زمان استراحت خمیر ، کلا درست کردن این پیراشکی نیم ساعت هم زمان نمیبره. پس می ارزه به امتحانش.
مواد لازم برای پیراشکی:
آرد 4 پیمانه
شکر نصف یک پیمانه یا همون یک دوم پیمانه
تخم مرغ یک عدد
روغن مایع یک چهارم پیمانه
شیر سه چهارم پیمانه
وانیل نوک قاشق چای خوری
نمک نوک قاشق چایخوری
مواد لازم خمیر مایه :
خمیر مایه یک قاشق غذاخوری + نصف قاشق غذاخوری (یک و نیم قاشق غذاخوری)
شکر یک قاشق غذاخوری
آب ولرم نصف پیمانه (یک دوم پیمانه)
مواد لازم برای کرم میانی:
شیر یک ونیم پیمانه
شکر یک پیمانه
آرد سه چهارم پیمانه
کره 50 گرم
وانیل نوک قاشق چایخوری
اولین نکته!!! مهم ! سوال امتحانی! مهم ترین چیز در درست کردن یک خمیر خوب چیه؟ پف (poff) این پف چطوری بدست میاد؟ با خمیر مایه!
پس مهم ترین نکته ی این پست در خمیر مایه اونه. بهتره خمیر مایه تازه بخرید. طوری که حتی بسته بندی اون باز نشده باشه و ظرف چند روز مصرفش کنید. هر روزی که از باز شدن بسته خمیر مایه بگذره امکان خرابی اون بیشتر میشه.
در پست های مختلف زیاد در مورد این جونور های خوشگل و ناز صحبت کردیم. گفتم که اونها رو باید با ملایمت بزرگ کرد. نباید از آب داغ یا سرد برای عمل آوریشون استفاده کرد چون موجب مرگ اونها میشه = عدم فعال شدن = عدم پف.
یک ظرف چینی بردارید توش یک قاشق شکر و یک و نیم قاشق خمیر مایه رو بریزید و بعد نصف پیمانه آب ولرم رو اضافه کنید و بزارید روی کابینت و بهش دست نزنید.
اگه خمیر مایه شما خوب باشه شروع به فعالیت میکنه و یعد از 15 دقیقه دو برابر میشه و پف میکنه. اگه نکرد بریزید دور و برید عطاری سر کوچه و یک بسته ی جدید خمیر مایه بگیرید!!
تخم مرغ + شکر + وانیل رو خوب هم بزنید. نیاز به همزن برقی نیست. با همزن دستی اونقدر هم بزنید تا کرم رنگ و کشدار بشه و تقریبا شکر در تخم مرغ حل بشه.
بعد روغن مایع رو اضافه کنید و بازم هم بزنید و در نهایت شیر رو اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مخلوط یکنواخت بشه.
حالا خمیر مایه عمل اومده رو اضافه کنید و یک هم کوچیک بزنید. بعد نمک رو اضافه کنید و کم کم شروع به اضافه کردن آرد الک شده بکنید.
اصلا نیازی نیست کل آرد به خورد خمیر بره. همین که خمیر مثل خمیر نونوایی ها بشه بسته. کشدار و چسبنده!!
برای اضافه کردن آردم ابتدا با همزن هم بزنید و بعد با دو انگشت شروع به ورز دادن کنید. تا حس کنید خمیر آماده شده. بعد دور خمیر رو چرب کنید و روی ظرف رو سلفون بکشید و برای مدت یک تا یک و نیم ساعت در جای گرم قرارش بدید تا حجم خمیر دو یا حتی سه برابر بشه
در این فاصله مواد میانی و کرم رو آماده میکنیم.شکر آرد و شیر رو با هم مخلوط میکینم و میزاریم 15 دقیقه بمونه تا آرد در شیر حل بشه و گلوله نشه. حالا اون رو روی حرارت کم قرار میدهیم و مداووم هم میزنیم تا شروع کنه به غلظت پیدا کردن.
بعد کره رو اضافه میکنیم و هم میزنیم تا حسابی سفت و غلیظ بشه.و در نهایت قبل از خاموش کردن شعله باید اسانس رو اضافه کنید. من وانیل میریزم. میتونید از اسانس هل یا گلاب یا عرق گل نسترن هم استفاده کنید.
کرم رو داخل ظرف مناسب بریزید و جایی قرار بدید تا خنک بشه.
این کرم تقریبا باید سفت باشه. و خیلی مصارف گوناگونی هم داره. این نکته رو همین جا بگم! میتونید به جای شیر در تهیه کرم از آب هم استفاده کنید. و از این کرم در داخل کیک ها به جای خامه هم میشه استفاده کردم.
نکته بعدی اینکه شیرینی کرم دسته خودتونه. من همیشه یک قاشق کمتر از میزان دستور شکر میریزم. گاها حتی دو قاشق کمتر. حتما با ذائقه خودتون تنظیم کنید...
بعد از یک ساعت خمیر پفی میکنه که بیا و ببین. یعنی انقدر این صحنه دوست داشتنیه که نگو!
پف خمیر رو با دست میگیریم. نیاز به سطح صاف داریم. اگه مثل من هیج جایی پیدا نکردید که از دست وروجکتون در امان باشه میتونید از اپن استفاده کنید. اپن رو دستمال بکشید و بعد دو لایه سلفون رو با چسب روی اپن کاور کنید و روی سلفون رو آرد پاچی کنید و خمیر رو باز کنید. البته معمولا خمیر به سلفون نمیچسبه. سعی کنید خیلی کم آرد استفاده کنید تا اگه مجبور شدید دوباره خمیر رو جمع کنید و دوباره پهن کنید سنگین نباشه.
بعد با لیوان یا قالب یا هی چی دوست دارید پیراشکی ها رو قالب بزنید. توجه کنید قطر خمیر باز شده بیشتر از نیم سانت نباشه
حالا یک ظرف گود رو پر از روغن کنید و پیراشکی ها رو در روغن داغ بیندازید و سرخ کنید. روغن خیلی داغ نباشه! روغن سرد نباشه! حرارت زیاد نباشه! حرارت کم نباشه! خیر الامور اوسطها!!
وقتی پیراشکی هارو توی قابلمه ریختید با ملاقه روشون از روغن توی ظرف بریزید تا یکنواخت سرخ بشه. و اینور و اون ور کنید تا یکدست سرخ بشن. کلا دو طرفش بیشتر از یک و نیم دقیقه زمان نمیبره تا سرخ بشه.
بازم تکرار کنم حواستون به حرارت باشه. اگه زیاد باشه باعث میشه بسوزه و توش خمیر شه. و کم باشه پف نمیکنه. حرارت کم جذب روغنو بالا میبره.کلا کاری نداره. قلق هم نداره انقدر راحته که خدا میدونه.
بعد از اینکه کاملا سرخ شدند اونهارو توی توری بریزید تا روغن اضافیش گرفته بشه.
و بعد میزاریم تا از حرارت بیفته و خنک بشه.
حالا میتونید خیلی راحت با چاقو اونهارو باز کنید و از کرم خنک شده هر چقدر دوست دارید توش بمالید.
مثلا میتونید مثل من انقدر زیاد بزنید که پیراشکی هاتون مثل پسته ی خندان بشن. این هم سلیقه ای هست.
اگه بخوایید پیراشکی هاتون رو شکلاتی کنید مثل شکل یک سوارخ دیگه در دایره ها ایجاد کنید و بعد اونهارو سرخ کنید و روشو با شکلات آب شده یا شکلات آب شده با مخلوط کمی شیر یا گاناش تزیین کنید. هر چی شکلات بیشتر خوشمزه تر!!
دونات هاتون رو با انواه ترافل و اکلیل خوراکی و مروارید میتونید تزیین کنید.
فکر میکنم تمام نکات رو گفتم. با این مقدار مواد حدود 30 تا 40 تا میتونید پیراشکی کوچیک درست کنید.
برای نگه داری اونها کافیه بزارید خوب خنک بشن و بعد توی ظرف در بسته قرار بدید و توی یخچال نگه دارید. بیات نمیشه ولی خو تازه ی اون یک چیز دیگه است.
در نهایت بازم تکرار میکنم میتونید به جای شیر در خمیر و کرم از آب استفاده کنید.
میتونید هر اسانسی که دوست دارید به کرم اضافه کنید.
اگه محدودیت در استفاده از تخم مرغ دارید میتونید تخم مرغ موجود در خمیر رو حذف کنید.فقط در صورت محدودیت!!
دیدگاهها
اونجا که گفته بودید خمیر کشدار و چسبناک بشه رو من قبلا یچیز دیگه شنیده بودم
یجا شنیدم که میگفت باید خمیر پیراشکی لطیف باشه و به دست نچسبه
-------------------
سلام. هر دستوری متفاوت هست. سعی کنید دقیقا مثل دستوری که ازش استفاده میکنید درست کنید.
----------------------
نوش جون
میگم اگه بخوام داخلش مواد پیتزا پر کنم بعد سرخ کنم،لازمه کار خاصی انجام بدم؟
---------------------------
سلام. خیر همون موارد ذکر شده. ولی این خمیر شیرین هست و بهتره از خمیر پیراشکی مرغ کهدر سایت هست استفاده کنید.
-------------------
بله بیضی کشیده تا بعد سرخ شدن باقی بمونه شکلش
میخواستم بدونم آیا قاشق غذاخوری همون قاشق سوپخوری هستش؟
من از این ست پیمانه های اندازه گیری پلاستیکی زرد رنگ که توی تصاویر خودتون هم هست دارم. ولی قاشقهای اندازه گیریش چهارتاست.table spoon , tea spoon در اندازه های 1 و 1/2 و 1/4
------------------------
بله سوپخوری و غذاخوری یکی است. و بزرگه در سرویس پیمانه ها قاشق غذاخوری است. بعد از اون چایخوری و بعدی ها هم نصف و یک چهارم چایخوری است.
------------------------
سلام. نه رویال برای بیسکویت و چیزهای سفت استفاده میشه. میتونید از کرم های مختلف استفاده کنید یا شکلات رنگی.
---------------------
سلام این کرم فیل باید در یخچال نگه داری شه. از نوع صنعتیش میتونید در خارج از یخچال استفاده کنید.
------------------
پیمانه استاندارد. یک لیوان فرانسوی دسته دار
----------------------------
سلام. منم از حضور شما خوشحالم. ممنونم.
------------------------
سلام. شدنو که میشه . ولی کیفیت اون خوب نمیشه.