شیرینی برنجی قزوین
اگه بخوام یک شیرینی قزوین رو معرفی و انتخاب کنم که هر روز بهم بدن بخورم و باز هم دلم بخواد اون رو بخورم باید بگم اون شیرینی چیزی جز برنجی خوشمزه و خوش عطر و کم کالری قزوین نیست.
شیرینی برنجی قزوین که نوع زعفرانی اون محبوب ترین شیرینی من و دخترم به حساب میاد بی شباهت به نوع کرمانشاهی برنجی نیست با این تفاوت بزرگ که لطافت و ظرافت اون صد برابر هست و به خاطر استفاده از آرد برنج خیلی خیلی مناسب کودکان و افرادی که معده های حساس دارند هست.
از عطر و بوی اون هم که هی چی بخوام بگم کم گفتم. طوری که بعد از یک ماه که در محیط اتاق حتی بمونه و بعد خورده بشه بازم از توی اون بوی گلاب و طعفران استشمام میشه.
مواد لازم :
آرد برنج یک کیلو گرم
پودر قند 250 گرم
روغن جامد مخصوص شیرینی پزی 500 گرم
تخم مرغ کامل دو عدد
زرده تخم مرغ دو عدد
هل کوبیده شده یک قاشق چایخوری سر پر
گلاب خالص یک استکان کوچک
زعفران غلیظ دم شده به میزان لازم
برای درست کردن خمیر برنجی خیلی خیلی مهمه میزان اندازه مواد دقیق باشه. این شیرینی کمی حساسه ولی این حساسیتش به خوشمزگیش می ارزه .
زعفران رو خوب بکوبید و شب قبل از درست کردن خمیر به همراه دو تا سه قاشق آب جوش دم بدید و وقتی حسابی دم کشید و بوی اون بلند شد دو تا سه قاشق گلاب مرغوب با درصد بالا بهش اضافه کنید و اجازه بدید تا صبح بمونه و حسابی رنگ بگیره.
خمیر برنجی حداقل باید بیست و چهار ساعت قبل از قالب زدن درست بشه و استراحت کنه. قدیم ها اولین خمیری که گرفته میشد خمیر برنجی بود و آخرین خمیری که قالب میخورد هم همین برنجی بود.
روغن رو روی حرارت قرار بدید تا کمی آب بشه. لازم نیست کل روغن آب بشه. نصفش که آب شد باقیش با همون حرارت آب میشه. و اجازه بدید خنک بشه.
بعد پودر قند و هل کوبیده شده رو اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست بشه.
تخم مرغ هارو در ظرف دیگه بشکنید و هم بزنید تا از حالت لختگی بیرون بیاد و به روغن اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست بشه.
حالا آرد رو اضافه کنید و حتما قبل از اضافه کردن آرد رو دو بار الک کنید. و ورز بدید تا خمیر بدست بیاد. اگه خواستید خمیر زعفرانی داشته باشید که عمدتا من فقط زعفرانی درست میکنم یک استکان کوچک زعفران دم شده به همراه گلاب رو اضافه کنید. اگه هم سفید میخوایید و هم زعفرانی خمیر رو نصف کنید و نصف استکان گلاب خالص به خمیر سفید و نصف استکان زعفران باز شده در گلاب به خمیری که میخواهید زعفرانی بشه اضافه کنید.
منظور از استکان یک استکان کوچک هست.
خمیر برنجی در وقت ورز دادن ممکنه چسبنده باشه ولی چون استراحت میکنه این چسبندگی از بین میره. حتی گاهی لازمه دوباره کمی گلاب اضافه بشه.
برای اینکه بعد از پخت رنگ زعفران کمی میپره بهتره خمیر زعفرانی رو پر رنگ تر بگیرید تا رنگش بعد از پخت خراب نشه.
خوب حالا خمیر رو گلوله کنید و در ظرف قرار بدید و روی ظرف رو بپوشونید و در جای خنک قرار بدید تا کم کم بیست و چهار ساعت استراحت کنه.
قالب برنجی مخصوص هست و نوع اصیل اون از جنس نقره. ولی اگه نداشتید میتونید از انگشت دونه ، سر مداد لوازم آرایش ، قرقره یا حتی سر شیر آب و هر چیزی که طرح و نقش داره روی خمیر هارو قالب زد.
بعد از تایم استراحت خمیر رو مجدد ورز بدید .
کف سینی فر کاغذ روغنی بیندازید و بعد از خمیر به اندازه یک فندوق کوچیک بردارید و در کف دستتون گرد کنید و بعد اگه قالب دارید ، قالب رو در آرد برنج فرو کنید و بتکونید و روی خمیر رو شکل بزنید. اگه نداشتید با انگست دانه یا هر چیز دیگه ای روی گلوله ها رو طرح بیندازید. مثل شکل.
معمولا برای برنجی زرد از قالب ساده تر و برای برنجی سفید از قالب شلوغ تر استفاده میشه.
میتونید برنجی رو دو رنگ درست کنید و یک رنگ رو خمیر بیشتر و یک گلوله خمیر ریزتر در وسط شیرینی استفاده کنید و بعد قالب بزنید.
حتما قالب رو بعد از هر بار زدن در روی خمیر داخل آرد برنج قرار بدید تا قالب خمیری نشه.
روی برنجی هارو میتونید با فرو کردن یک خلال پسته قبل از پخت تزیین کنید. خیلی خوشگل و مجلسی هست.
در زیر هم دو نمونه قالب زدن رو میبینید. یکی قالب شلوغ و به اصطلاح بازاری هست و دیگری قالب خلوت تر و خونگی. در کل چند مدل قالب برنجی با طرح های مختلف در بازار هست که میتونید با مراجعه به لوازم قنادی فروشی تهیه کنید یا بدید براتون بسازن.
برای قرار دادن خلال پسته بهتره مرکز زیبای برنجی رو خراب نکنید و مثل برگ در کنار مرکز قرار بدید.
بعد از قالب زدن سینی فر رو در داخل فر از قبل گرم شده در طبقه ی وسط قرار بدید و کلا مدت زمانی بین 10 تا پانزده دقیقه زمان میبره تا برنجی بپزه. ولی اصلا از کنار فر جم نمیخوریم چون خیلی سریع میسوزه. و حتما باید مواظبش باشید.
کف شیرینی برنجی نباید قهوه ای یا کرمی پررنگ بشه.
بعد از پخت اجازه میدیم کاملا خنک بشه و بعد از روی کاغذ برنجی هارو بردارید و داخل ظرف قرار بدید. اگه اون رو در مدت یک ماه مصرف میکنید در جای خنک قرار بدید یا در یخچال ولی برای نگه داری راحت تر بهتره داخل ظرف قرار بدید و بین هر لایه یک لایه پلاستیک قرار بدید و در فریزر نگه داری کنید و قبل از استفاده یک ربع تا نیم ساعت زودتر از فریزر خارج کنید.
حتما پودر قند و آرد برنج رو الک کنید تا یکدست باشه.
زعفران رو از صافی رد کنید و پره های زعفران رو داخل شیرینی نریزید.
هل رو حتما قبل از مصرف پودر کنید و یکدست کنید. تا عطر خودش رو حفظ کنه.
بعد از استراحت خمیر در صورت لزوم و خشک بودن خمیر و شکل نگرفتن یک تا دو قاشق گلاب اضافه کنید.
این شیرینی برای مدت یک سال در فریزر میمونه.
دیگه نمیگم امیدوارم درست کنید ، میگم حتما درست کنید و نوش جان کنید. این بهترین شیرینی برای پذیرایی عید نوروز به حساب میاد.
دیدگاهها
فقط یه سوال من نون برنجی رو درست کردم فقط ترد نشد ووسط نپخته بود چرا.
------------------
سلام ممکنه شکر رو دقیق نریخته باشید و یا حرارت فر شما زیاد بوده
--------------------
سلام. چشم حتما
----------------
سلام. چشم.
--------------------
سلام نوش جان. نمیتونم اندازه دقیق بدم. میتونید گلاب کمتری بریزید. یا میزان حرارت فر رو بررسی کنید. یا مقدار کمتر از گلاب با غلظت بالاتر استفاده کنید
--------------------
سلام. خیر . این شیرینی خیلی ریزه چطور نپخته بود؟
------------------
سلام. هر جا قید نشه دمای متوسط و وسط منظور هست
-----------------
سلام. خیر
-------------------
ممنونم. لطف دارید
. خیلی عالیه.
فقط نون برنجیها تو هر عکسی یه شکلیه چرا؟؟؟
بعضی جاها تپلتره. وبد جوری دل مارو میبره.
من عاشق نون برنجیم
ممنون
-----------------------
سلام. راستش من سه بار قبل عید نون برنجی درست کردم و هر سه بارشم به عید نرسیده تموم شد.
خیلی شیرینی خوش خوراکی هست و خوشمزه
----------------------
سلام. ممنونم از توصیف زیباتون. و واقعا باعث دلگرمی منه برای نوشتن اگه واقعا این احساس در شما ایجاد بشه