شیرینی نخودی قزوین
از کجای تاریخ شیرینی نون نخودی قزوین تبدیل شد به نخودچی خدا میدونه و بس!! خوب تعصب من روی اسم این شیرینی کاملا معلومه نه؟ این شیرینی با آرد نخود گل درست میشه و بسیار راحت و خوشمزه است.نیاز به پخت زیاد نداره طوری که حتی گاها خمیر اون خالی خالی خورده میشه. و اندک پخت اون هم به خاطر وجود آرد برنج و تخم مرغ اون به حساب میاد. در خیلی از استان های ما الان این شیرینی را درست میکنن. شاید خیلی ها ندونن که این شیرینی مخصوص قزوینه چون پسوند (چی) که به اشتباه به این شیرینی اضافه شده باعث میشه این تشابه اسمی ایجاد بشه که این شیرینی جز محصولات شهر های آذری زبان ما هست.در حالی که این شیرینی اصالت قزوینی داره!!!
مواد لازم :
آرد نخود نیم کیلو
روغن جامد قنادی 250 تا 300 گرم
پودر قند 250 گرم
آرد برنج 125 گرم
پودر هل یک قاشق مربا خوری
زرده تخم مرغ نصف یک عدد
خلال پسته یا زعفران غلیظ به میزان لازم
یک نکته مهم این شیرینی اینه که نیازی به آب کردن روغن نداره و با آب کردن روغن خیلی زود وا میره. روغن و پودر قند و پودر هل و در صورت تمایل یک قاشق زعفران غلیظ را به هم زن خوب هم بزنید تا با هم مخلوط بشن. میتونید این کارو با دست هم انجام بدید.
بعد زرده تخم مرغ را اضافه کنید. من نوشتم نصف زرده تخم مرغ چون دستور اصلی را نصف کردم. زرده تخم مرغ را با چنگال بزنید و بعد نصفش رو به مواد اضافه کنید و بازم هم بزنید تا مخلوط یکدست بشه.
در آخر آرد برنج و آرد نخود گل را به هم الک کنید و به مواد بالا اضافه کنید و خوب هم بزنید و ورز بدید تا خمیر یک دستی ایجاد بشه.
وقتی خمیر بدست اومد و دیگه به دست نچسبید اون را به گلوله های درشت تقسیم کنید و داخل پلاستیک خوب بپیچید تا هوایی به اون نفوذ نکنه.
خمیر به دست اومده را به مدت 4 تا 5 ساعت در جای خنک استراحت بدید. دقت کنید جایی که خمیر را نگه میدارید گرم نباشه چون روغن اون وا میره و روغنشو پس میده.
بعد از مدت استراحت خمیر را دوباره باید ورز بدید تا انسجام پیدا کنه و بعد اون رو در روی سطح صاف که از قبل سلفون کشیدید پهن کنید.
قالب این شیرینی کوچک هست و خود این شیرینی ریز و خوشگله. زعفران غلیظ یا خلال پسته ی خرد شده برای تزیین روی اون لازمه.
شیرینی ها رو قالب بزنید و بعد روی اون را با زعفران همونطوری که در تصویر میبینید یا خلال پسته تزیین کنید.
شیرینی های قالب زده شده را داخل سینی فر بچینید و اون رو در طبقه ی وسط فر از قبل داغ شده با دمای 175 درجه قرار بدید.
این شیرینی همونطوری که گفتم نیاز به پخت طولانی نداره و خیلی زود میسوزه. پس مراقب باشید با کوچکترین تغییر رنگ در زیر اون اون آماده خارج شدن از فر هست.
بعد از طلایی شدن زیر شیرینی اون رو از فر خارج گنید و به هیچ وجه به اون دست نزنید تا کاملا خنک بشه. و بعد از خنک شدن اون رو در ظرف مورد نظر بچینید. و نوش جان کنید.
میتونید به جای آرد برنج آرد سفید بریزید ولی با آرد برنج یک چیز دیگه است. و لطافت بیشتری خواهد داشت.
هر چی قالب این شیرینی بلند تر باشه و این شیرینی بلند تر قالب بخوره خوشگل تر خواهد بود.
طعم قالب این شیرینی مزه ی آرد نخود اون هست که بهتره از نوع مرغوب و تازه باشه.
اون آتیش پاره ای که اومد سراغ این شیرینی ها ابتدا اونها رو خرد کرد و بعد خورد. خوشبختانه مزه ی اون رو پسندید.
این پست دقیقا یک سال طول کشید تا آپ بشه. از انتهای سال 1393 تا ابتدای سال 1394 امیدوارم سال خوبی رو آغاز کرده باشید و از همین دقایق ابتدایی سال جدید تا انتهای این سال پر باشه براتون از شادی و خوشحالی و سلامتی تک تک شما و اعضای خانواده هاتون.
این شیرینی بسیار پوکه و من برای نگه داری طولانی مدت حتما اون رو داخل فریزر نگه میدارم تا جابجا کردن اون راحتر بشه و زود پودر نشه.
در ظرف دربسته تا 6 ماه در فریزر میمونه.
دیدگاهها
----------------------
سلام. ممکنه از جنس آرد شما باشه یا پودر قند.
قاعدتا شیرینی وقتی خوب خنک بشه مزه پیدا میکنه نه موندن! مگر شیرینی های خامه ای که باید مزه بگیرن.
-----------------------
علت اصلی همون عوض کردن پودر قند و پودر شکر با همه عزیزم. خواهش میکنم.
سینی فر را باید کاغذ روغنی بیاندازیم؟ در تصویر مشخص نبود.
-----------------------
سلام. ممنونم. بله. حتما.
-------------------------
سلام. دیگه انتخاب با شماست که از کدوم دستور استفاده کنید.
------------------
سلام. از چه نوع روغنی استفاده کردید؟ حتما باید روغن مخصوص قنادی باشه.
میشه مواد رو نصف کرد ؟
ممنون میشم زود جواب بدید.
--------------------
سلام. به هیچ وجه نمیشه از کره استفاده کرد. نه بافت مناسب داره و نه موندگاری و تلخ میشه.
میشه مواد رو نطف کرد.
روغن جامد هم باید مخصوص قنادی باشه
یه سؤال دیگه شما میدونی اون شیرینیهای نخودچی که گرد هستن ووسطشون هم مهر یا نقش میزنن چطوریه؟؟ من خیلی دوست دارم از اون شیرینیها هم درست کنم. ممنون شکلات جون
-----------------------
دقیقا منظورتون رو از گرد و نقش متوجه نشدم. منظورتون شیرینی برنجی هست؟؟؟
تخم مرغ و آرد ترد و پوک میکنه شیرینی رو
-----------------------
موفق باشید.
----------------------
خواهش میکنم
-------------------------
سلام . ممنون از لطف شما و اینکه به یادم بودید.همچینین سالی بر از شادی و سلامتی براتون آرزو دارم.