نان باگت همبرگری
آیا کسی هست که از خمیر بازی خوشش نیاد؟ واقعا؟ در هر سنی که نگاه کنیم روح خمیر باز ما سرکشی های خاص خودش رو داشته. حتی الان با دیدن خمیر توی دست نانوای محل به وجد میاییم.
علاوه بر بحث گسترده ی خمیر بازی پیچش بوی نون تازه هم توی خونه یک داستان عجیبه! واقعا جز بوهایی که مارو به لحظات زیبای کودکی و آرامش میبره! اون زمانها که انقدر فراقت داشتیم که توی صفهای طولانی نون واستیم و بعد از استشمام بوی نون تازه وقتی نوبتمون شد نون داغ رو دستمون بگیریم و داغ داغ بخوریم. نه مثل حالا که همش عجله داریم!!!! ساعت ساعت زندگی رو از دست میدیم ولی تا صفی وجود داره و حقی از مردم به گردنمونه ثانیه ثانیه برامون ارزشمند میشه! طوری که حق دیگری رو نادیده میگیریم!
خوب از بحث نون خارج نشیم. نون باگت یک نون خوشمزه و پر کاربرده برای خونه. درست کردنش خیلی راحتر از اونه که برید سر کوچه و بخریدش. و به یک بار امتحان می ارزه. اینطوری هم بوی نون توی خونه پیچیده و هم شما یاد کودکی خمیر بازی کردید! (البته میتونید به سبک نونوای محل کمی حرکات موزون هم قاطی خمیر بازی کنید تا علاوه بر همه ی ویژگی های مثبت ذکر شده ورزش هم کرده باشید)
مواد لازم :
آرد 4 پیمانه
شیر ولرم 220 میلی لیتر
کره یا روغن زیتون یا کنجد 30 گرم
خمیر مایه 1 قاشق غذاخوری (معادل ده گرم)
شکر 1 قاشق غذاخوری
نمک 1 قاشق چای خوری
کنجد برای تزیین به میزان لازم
سفیده تخم مرغ برای رومال
برای درست کردن باگت گرد ، هم میتونید اونها رو بزرگ و هم کوچیک درست کنید. من از خمیر برای درست کردن مینی باگت استفاده کردم. مینی باگت در مهمونی ها خیلی کاربرد داره و واقعا به درد بخوره.
مثلا در مهمونی تولد دخترم من از مینی باگت استفاده کردم.
میتونید سر فرصت درست کنید و بسته بندی کنید و بزارید توی فریزر و در مواقع نیاز بیرون بیارید و با ماکروفر داغ کنید. یا بذارید کم کم یخش آب بشه.
اول از همه نصف شیر + شکر + خمیر مایه رو با هم توی ظرف میریزیم و 15 دقیقه بهش زمان میدیم.(روی ظرف چینیتون یک بشقاب به عنواغن در بزارید تا زودتر عمل کنه) تا خمیر مایه عمل کنه. توجه کنید شیر داغ نباشه.(در مورد خمیر ها قبلا حرف زدیم)
کره ی آب شده + نمک +اونهارو به خمیر مایه اضافه میکنیم.
آرد رو الک میکنیم. سعی کنید حداقل دو بار آرد رو الک کنید. و بعد قاشق قاشق آرد رو به موادمون اضافه میکنیم و هم میزنیم. یک دفعه تمام آرد اضافه نشه!!!!!!!! من خودم معمولا سه لیوان آرد نیازم میشه. و بعد باقی شیر رو اضافه میکنیم. این اضافه کردن آرد و شیر باید طوری باشه که آرد کمتری استفاده بشه. هر چی آرد کمتر اضافه بشه در نهایت خمیر لطیفتره. و در نهایت علاوه ر اینکه زودتر خمیر عمل میاد ، خمیر سبک تر و اسفنجی تری خواهیم داشت.
انقدری آرد بریزید تا خمیرتون نرم بشه و سفت نباشه!!!!!
بعد خمیر رو ورز میدیم. خود این ورز دادن باعث میشه لطافت خمیر بیشتر بشه و آرد کمتری نیاز داشته باشه.
روی خمیر رو بپوشونید و به مدت یک ساعت بهش استراحت بدید تا خوب پف کنه. باید حجم خمیر شما دو برابر یا حتی چند برابر بشه و این موضوع هم بسته به تازگی خمیر مایه شما و زمان استراحت و محیط داره. محیط گرم و زمان استراحت هم باید یک تا دو ساعت باشه.
بعد از مدت استراحت خمیر رو اونقدر و شکلی که میخوایید داشته باشه درست کنید و روی سطح نچسب سینی فر قرار بدید. میتونید برای اینکه اطمینان داشته باشید نمیچسبه سطح رو کمی آرد پاچی کنید یا کاغذ روغنی بندازید. برای اینکه نون ها در نهایت یک اندازه باشند میتونید چونه ها رو وزن بگیرید. حدودا 80 گرم برای سایز خمیر مینی باگت خوبه. و بعد هر چونه رو خوب ورز بدید تا صاف بشه و داخل سینی میزاریم.
بعد 15 دقیقه دوباره به گلوله های نونتون استراحت بدید تا کمی پف کنه و پوک بشه. و بعد روی اونها رو اگه دوست داشتید رومال براق داشته باشید از زرده تخم مرغ و کنجد استفاده کنید و اگه خواستید مثل نون های بیرون باشه از سفیده ی تخم مرغ و کنجد . (میتونید به جای سفیده تخم مرغ از شیر هم استفاده کنید)
دوباره 15 دقیقه استراحت بدید.
یک نکته رو مجدد بگم سعی کنید تا جایی که جا داره از آرد کمتری استفاده کنید. هر چی آرد بیشتر بشه خمیر سنگین و خشک میشه. برای اینکه از آرد کمتری استفاده کنید اولش که با قاشق هم میزند ولی وقتی خواستید از دست استفاده کنید از نوک انگشت برای ورز دادن استفاده کنید.و اگه کمی نوک انگشتتون خیس یا چرب باشه دیگه خمیر نمیچسبه.
حالا سینی نون ها برای مدت نهایتا 10 دقیقه بسته به دمای فر شما و اندازه ی نون هاتون در طبقه ی وسط فر از قبل با دمای 220 درجه داغ شده قرار میگیره تا خوب بپزه. (بالاترین درجه فر)
تایم پخت باید در کمترین حالت ممکن باشه و دما بالا تا رطوبت خمیر از بین نره.
میتونید یک کاسه آب هم داخل فر قرار بدید تا فر مرطوب باشه و بعد از قرار دادن سینی نون داخل فر ، کاسه رو بیرون بیارید.
کیفیت عکسها خوب نشده چون شب بود و واقعا نور کم! دیگه به بزرگیتون ببخشید.
با این دستور نون من این برگرهای شکم پر رو هم درست کردم.
البته در پست برگر شکم پر میتونید آموزش کاملش رو ببینید.
دیدگاهها
من این دستور شما رو درست کردم خمیرم پف کرد ولی بعد از پخت اصلن پوک نشده بود و داخلش کاملن خمیر بود ممکنه از مایه خمیرش باشه؟ مایه خمیر خوب رو با چه مارکی و از کجا تهیه کنم؟ (منم قزوینی هستم)
--------------------------------سلام ممکنه. اگه مناسب هوادهی کرده باشید. خمیر مایه رضوی و یا دکتر اوکتر
دنبال یه دستور راحت برای نون سنتی می گردم که توی خونه بشه پخت. یه نونی که بشه باهاش میرزا قاسمی و کشک بادمجون و نون پنیر گردو و از این چیزا خورد. نمی دونم منظورم رو متوجه شدید؟
اینجایی که ما هستیم نون ایرانی گیر نمیاد. نون های باگت و فانتزی هم گاهی برای بعضی غذاها مناسب نیستند.
----------------------
سلام. انشالله یادم بمونه نون فتا و نون تافتون و حتی سنگک رو هم میشه در فر و روی گاز درست کرد. پستشو میزارم
یه راهنمایی می کنید این خمیر رو با دستگاه خمیرساز چطوری می شه آماده کرد؟
------------------------
سلام. مواد را به ترتیب داخل دستگاه بریزید و... فقط توجه کنید زیاد هم نخوره تا کیفیت خمیر پایین نیاد و خشک نشه.
-------------------------
سلام. شیر مال رو به زودی نمیتونم قول بدم. ولی رولت رو حتما در پستهای بعدی میزارم.
مدل دامن توتو هست. سرچ کنید دامن توتو و درست کردن آن اگه باز پیدا نکردید براتون لینک میزارم.
میخواستم بدون ماگه بخوایم این خمیرو در مقدار زیاد درست کنم
مثلا به اندازه ۲۰۰ تا نون باگت موادموباید دو برار کنم یا اینکه مقدار موادو نمیشه دو برابر کرد و اندازه ها به نسبت های متفاوت بیشتر میشه خمیر مایه چطور؟
---------------------
سلام. بهتره چند بار خمیر بگیرید. و اجازه بدید استراحت کنن. طوری که زمان استراحت تداخل داشته باشه که پست سر هم درست کنید. اینطوری بهتره.
من این نون درست کردم خیلی خوب شد و همه راضی بودند ممنونم از دستور خوبت
فقط یک سوال داشتم میشه از این دستور برای شیرمال هم استفاده کرد؟
اگه میشه چه چیزهایی باید بش اضافه کنیم ؟
چقد شکر؟ کی اضافه بشه؟
----------------------
سلام. نوش جان. خداروشکر.
نه نمیشه. خمیر شیر مال متفاوت و سنگین تره. دستورشو میزارم. مجدد یادآوری کنید بهم.
---------------------------
سلام. سلامت باشید . خوش اومدید.
تا جایی باید ورز داد که یکدست بشه.
ممنون
------------------------
خوب به طور کلی حتی خیلی کم بوی مایع خمیر وجود خواهد داشت. بازم نوع مایع خمیر خارجی شاید بوی کمتری داشته باشه. و فوری
میخام بدونم از خمیرمایه فوری هم میتونم استفاده کنم ؟
و در اینصورت باز باید همون 1/5 پیمانه شیر رو بریزم ؟
چکارکنم نان من کاملا پوک بشه ؟
------------------------
سلام. بله این دستور با خمیر مایه فوری هست. در هر صورت بهتره فعال سازی انجام بشه.
-------------------------
ترک به خاطر حرارت زیاد فر هست عزیزم. نوع آردتم ممکنه تاثیر گذار باشه