قیقناق
یکی از چیزهایی که من تو آشپزی خیلی دوست دارم ادویه ها هستند. ادویه ها علاوه بر طعم عالیشون و بوی محشرشون خاصیت های زیادی دارن . این خاصیت ها همونایی هستند که عطاری ها را به داروخانه تبدیل کردند.
هر نوع غذا یا دسری که توش ادویه داره من دوست دارم. دسر امروز که معمولا برای صبحانه و یا در ماه رمضان برای افطار استفاده میشه یک دسر تبریزی هست.راستش من اسم دقیق و درست این دسر را نمیدونم قیقناق ، قیقناخ ، گیگناخ ، گیگناق و .... خوب از دوستان تبریزی و دوستان آذربایجان شرقی میخوام اسم درست اون رو بهم بگن. ولی جدا از اسم اون که کمی سخته! پیش غذای بی نهایت راحت و خوشمزه ای هست که سریع درست میشه.
مواد لازم :
آرد چهار قاشق غذاخوری
تخم مرغ 3 عدد
ماست چهار قاشق غذاخوری
بکینگ پودر نصف قاشق چایخوری
در صورت تمایل وانیل کمی
گردو خرد شده یک دوم پیمانه
پسته خرد شده در صورت تمایل مقداری
پودر دارچین ، هل ، گل محمدی از هر کدوم یک قاشق غذاخوری
مواد لازم برای شیره :
آب نصف پیمانه
شکر یک پیمانه
زعفران غلیظ دو قاشق غذاخوری
گلاب یک چهارم پیمانه
در صورت تمایل کمی عسل
اول از همه میریم سراغ درست کردن شربت. شکر و آب را با هم مخلوط میکنیم و میزاریم سر حرارت تا آب جوش بزنه و کاملا حل بشه. بعد زعفران را بهش اضافه میکنیم و در نهایت وقتی خواستیم شعله را خاموش کنیم گلاب را میریزیم. ما چند نوع گلاب داریم. یک نوع گلاب معمولی که اصولا زیر 12 درصد هستش و در بازار فراوان یافت میشه. و یک نوع گلاب که بالای 20 درصد خلوص داره و در بازار به گلاب صادراتی معروف هستش. من معمولا در دسر ها از گلاب با درصد خلوص بالا استفاده میکنم. اما باید توجه کنید که مقدار مصرفی را کمتر از گلاب معمولی بریزید!!
میزاریم شربت خنک بشه.
میریم سراغ درست کردن کرب پایه یا همون خاگینه ی خودمون.
اول تخم مرغ را میزنیم. همیشه گفتم و باز تکرار میکنم موقع هم زدن تخم مرغ مواظب اون تخم مرغهایی که به دیواره ی ظرف چسبیده باشید! همونان که بوی تخم مرغ زده نشده رو داخل غذامون ایجاد میکنن! تخم مرغ وقتی خوب هم بخوره بوی بد اون از بین میره. میتونید اگه دوست داشتید محکم کاری بکنید کمی وانیل توی مخلوط تخم مرغ بریزید. ولی نریزید هم مشکلی ایجاد نمیشه. انقدر این دسر عطر و بو داره که .....
حالا ماست رو بهش اضافه میکنیم و هم میزنیم تا مخلوط بشه. بهتره از ماست شیرین و غلیظ استفاده کنید.
آرد و بکینگ پودر رو با هم مخلوط میکنیم و به مواد اضافه میکنیم.و هم میزنیم تا مایع خاگینه یکدست بشه.
جا داره این نکته را اضافه کنم : اگه دیدید مایع ایجاد شده خیلی روان شده و خیلی شله کمی آرد اضافه کنید و اگه دیدید خیلی سفت شده کمی ماست. (خیلی کم) در کل میخواییم مایعی به غلظت فرنی شل داشته باشیم.
خوب حالا کف یک تابه نچسب که میتونه مستطیل یا دایره یا ... چرب میکنیم. قطر کف تابه دایره ای 30 سانتی متر باشه. حالا مساحت را حساب کنید!؟
بعد مایع کرب را داخلش میریزیم و میزاریم روی حرارت تا با شعله کم بپزه. وقتی یک طرفش پخت اون را برمیگردونیم تا اون طرفشم بپزه. اگه خواستید میتونید بعد از برگردوندن در تابه رو بزارید تا مغز پخت بشه. نذاریدم باز هم مغز پخت میشه!
وقتی دو طرف خاگینه سرخ شد زیر حرارت را خاموش میکنیم. حالا برای اضافه کردن شهد چند تا راه داریم. مثل کیک شربتی که قبلا گفتم! یا خاگینه سر و شربت داغ! یا شربت سرد و خاگینه داغ. بالاخره یکی باید تقریبا داغ باشه تا شربت جذب خاگینه بشه. بعد از خاموش کردن حرارت یک دقیقه میزاریم تا کمی خنک شه. و بعد چند نصف شربت را میریزیم روی خاگینه و سعی میکنیم به تمام نقاط خاگینه برسونیمش. حالا 15 دقیقه بهش زمان میدیم تا سرد بشه.
پودر هل + دارچین + گل محمدی رو با هم مخلوط میکنیم و روی سطح خاگینه پخش میکنیم.
گردوی خرد شده را هم روی خاگینه میریزیم. اگه دوست داشتید خلال پسته هم بریزید.
حالا شروع میکنیم به لوله کردن قیقناق و اون را داخل ظرف سرو برمیگردونیم.و باقی مونده شربت رو قاشق قاشق روش میریزیم.
اگه دوست داشتید میتونید روش را با مقداری گردو و پسته ی خرد شده تزیین کنید.
میتونید از مقدار شهد کم کنید و به جاش عسل را جایگزین کنید.
وقتی برگردونید و تزیین کردید با چاقو اون را مثل رولت ببرید .
این دسر چون روغن نداره اگه میخوایید اون را در یخچال نگه داری کنید حتما روی ظرفش درپوش بذارید. و بهتره تازه سرو بشه. من خودم همیشه یک ساعت قبل از مصرف درست میکنم. چه برای افطار و چه برای صبحانه. هم داغ و هم سرد اون خوردن داره!
امیدوارم درست کنید و در کنار خانواده لذت ببرید.
نوش جان....
دیدگاهها
من این خاگینه را درست کردم . بار اول مقدار مواد عین دستور شما بود و تابه ی گرد سی سانتی . ولی کرپ کلفتی شد و با دوم دو تا کرپ درست کردم که یکیش با سه تا تخم مرغ و سه تا آرد و سه تا ماست بود . کرپ نازکتری داد و بهتر بود .
فقط یه سؤال خاگینه ی من با اینکه شربت داغ حسابی هم بهش دادم ولی بعد از چند ساعت خیلی حالت شربتی نداشت .این طبیعیه یا نه ؟
ممنووون
-------------------
نوش جون. خداروشکر قلق درست کردنش دستتون اومد.
شربتتون خیلی غلیظ نبوده؟ چون این دسر معمولا داغ سرو میشه اگه شربت گرم باشه به خوردش میره. ولی اگه شربت سرد باشه یا دسر سرد باشه ازش شره میکنه پایین
------------------
ممنونم
------------------------
شاید خیلی قطور میریزید. کم حجم تر درست کنید.
برای کیک احتمالا حرارت فر شما زیاد هست
-------------------
ممنون. دیگه شما تایید کنید حرفی توش نیست
من يك تازه عروس كارمند هستم كه دلم ميخواد چسزاي خوشمزه و متنوع درست كنم ولي تجربه ندارم كه خب هر چي هم سريعتر، راحتتر و كم ريسك تر باشه بهتر.
خيلي از دستوراتتون خوشم مياد
ميشه به من ايميلشون كنين،راستي من امروز آناناس داشتم دنبال يك كيك خوشمزه با آنانس ميگشتم،يك چيري تو مايه هاي كيك هويجتون،ولي گشتم نبود!!!فقط كاپ بود.
-----------------------
منم اکثر غذاهایی که میزارم سریع درست میشه. حتما.
امکان ارسال ایمل متاسفانه به خاطر کمبود وقت ندارم.
به زودی قرار میدم.
-----------------
سلام. ممنونم.
شکلات جون من درست کردم قیقناق رو ولی متاسفانه سفت شددقیقا همین اندازه ای که شماتوی دستورتون نوشته بودید البته طعمش خیلی خوب شده بود دلیلش چیه که سفت شد
باتشکر
-------------------
سلام. ممنونم همه خوبن.سفت شدن دلیل زیاد پخته شدنه. یا مقدار آرد زیاد بوده. ممکنه تخم مرغ هاتون ریز بوده و آرد حجمش بیشتر شده. یا شکرآب و شربت اون خوب به خوردش نرفته باشه.
--------
سلام.ممنونم سلام میرسونن. لطفا در سایت عضو بشید براتون راست کلید را باز میکنم
----------------------
متاسفانه مجبور شدم قفل کنم. شما هر پستی را که نیاز داشتید بفرمایید من براتون ایمیل میکنم. فقط یک آدرس میل برام بفرستید.
---------------
پاسخ مدیر سایت :
انقدر راحت درست میشه که آدم وسوسه میشه.