کیک اسفنجی
توی آرشیو رو نگاه میکردم با تعجب دیدم هنوز کیک اسفنجی رو نذاشتم. تصمیم گرفتم این پست رو کیک اسفنجی بزارم. این دستور کیک خانوم طروسیان هست که بسیار معروفه. من سعی میکنم تجربه های خودم رو مابینش بگم.
مواد لازم :
تخم مرغ خنک 6 عدد زرده و سفیده جدا
آرد 300 گرم معادل 2 پیمانه
پودر قند 300 گرم معادل 2 پیمانه سر خالی
بکینگ پودر یک قاشق چایخوری سر خالی
آب جوش یک چهارم پیمانه
نمک یک پنسه
وانیل نوک قاشق چایخوری
کیک اسفنجی و کیک شیفون دو تا از کیک های پایه برای کیک های خامه کشی هستن که به علت انسجام اونها برای کارهای تزیینی بیشتر از اون استفاده میشه. کیک اسفنجی موندگاری بالایی داره و میتونید اونو داخل فریزر یا یخچال نگه داری کنید. دستور های مختلفی هست برای این کیک که به جرئت میگم این دستور بهترین دستورشه.
فر رو روی دمای متوسط گرم میکنیم.خوب شروع کنیم.
کف قالب رو کاغذ روغنی می اندازیم و چرب میکنیم. فقط کف قالب. چرب کردنه دیواره ها مانع پف کردنه کیک میشه.
سفیده تخم مرغ رو اونقدر میزنیم تا پف کنه و بعد نیمی از پودر قند رو اضافه میکنیم و بازم میزنیم تا پف کنه. بعد اونو داخل یخچال میزاریم تا بر اثر گرما آب نیاندازه و میریم سراغ بقیه ی مراحل.
آرد و نمک و بکینگ پودر رو مخلوط میکنیم و سه با الک میکنیم.
زرده تخم مرغ + وانیل + باقی پودر قند رو با هم زن میزنیم تا کرم رنگ بشه. اینجا باید سریع عمل کنید! آب جوش رو به موادمون اضافه میکنیم و سریع هم میزنیم تا مواد کشدار و کرم بشه.
من همین جا یک نکته بگم!!!!!!!!! مهم!!!! سوال امتحانی!!!
برخی گلایه میکنن که چرا کیک اسفنجی یا هر نوع کیکی یا هر چیزی که توش تخم مرغه بوی تخم مرغ میده!
علت :: عزیزان در هم زدن تا همزن همیشه مقداری از تخم مرغ هم نخورده به دیواره های ظرف میچسبه و اونها به علت هم نخوردن بوی بدشون گرفته نمیشه.همین باعث میشه اونها بوی کیک رو خراب کنن!
چاره؟:: با لیست هر چند ثانیه یک بار دور تا دور ظرفتون رو پاک کنید و باز هم بزنید.
تو عکس با فلش نشون دادم که کدوم قسمت منظورمون هست.
حالا سفیده تخم مرغ رو کم کم به زرده اضافه میکنیم و دورانی هم میزنیم ! طوری که پف سفیده نخوابه . در یک جهت هم بزنید.
بعد کم کم آرد رو به مخلوط بالا اضافه کنید و باز هم خیلی کم دورانی هم میزنیم تا مواد با خورد هم برن.
یک نکته اینجا بگم اگه خواستید مواد رو بیشتر کنید که منو توصیه نمیکنم! به ازای هر یک تخم مرغ اضافی 20 گرم آرد و 20 گرم پودر قند اضافه میشه.
حالا باید مواد رو داخل قالب بریزیم. قالب مورد نیاز 28 سانتی باید باشه. این کیک پف زیادی داره. تقریبا دعد از سرد شدن دو و نیم برابر میشه.
یک نکته بگم حتما در هر قالبی که میریزید فقط یک سوم ظرفتون پر بشه. مثلا من خودم به جای قالب 28 سانتی از دو تا قالب 14 سانتی استفاده کردم.
حالا قالبهارو داخل فر از قبل داغ شده میزاریم تا کیکمون بپزه. مدت زمان پخت بین 40 تا 60 دقیقه بسته به دمای فرتون داره.
بعد از پخت کیکهارو بیرون میاریم و میزاریم کاملا سرد بشه و بعد روی توری فلزی برمیگردونیم و میزاریم زیرشم خنک بشه. وقتی کیک کاملا سرد شد اونو توی کیسه بزارید و کاملا درش رو ببندید و داخل یخچال نگه دارید تا خامه کشیش کنیم.
برای استفاده از کیک اسفنجی اول اونو به سه قسمت تقسیم کنید. بعد حتما با قلمو روی اون شربت بدید تا لطیف بمونه. میتونید از آب کمپوت گیلاس یا آناناس استفاده کنید. کیک اسفنجی خشک و پوکه. پس باید در هر جایی که استفاده میکنید همراه با شربت باشه. معمولا بیشترین استفاده این کیک در ترافل و کیک تول هست که در هر دو باید کاملا شربت دهی بشه.
بعد روی اونو یک لایه خامه فرم گرفته بمالید .
روی خامه موز و گردو یا آناناس یا هر میوه ی دلخواه بریزید.
لایه ی بعد رو قبل از قرار دادن روی سطح کیک هر دو طرفش رو با شربت مرطوب کنید و روی کیک قرار بدید. به ترتیب همه ی لایه ها به همین شکل.
هر لایه رو که میزارید کمی فشار بدید تا مواد به هم بچسبه.
کل کیک رو خامه کشی کنید و هر طوری دوست دارید تزیین کنید.
اینم از کیک اسفنجی ما به شکل سبد میوه.
دیگه ببخشید هول هولی بود. و توی گرمای هوای این روزها کار کردن با خامه خیلی سخته!
دیدگاهها
--------------------
سلام. بله زیاد بزنید
----------------
سلام میشه ولی دستورش فرق داره. نباید در کیکی که نیاز به روغن داره کره بریزم.
---------------------
سلام. بله قالب 20 سانتی
توی اکثر دستورهای اصلی کیک اسفنجی گفته شده که باید دو سوم قالب رو مواد خام کیک تشکیل بده علت اینکه شما گفتین یک سوم چی هست.
متشکرم
-------------------
سلام گلم
پف این کیک بیشتره
من یک سوال داشتم.تا حالا با چند تا دستور مختلف کیک اسفنجی درست کردم و دقیقا مطابق دستور همشون ضاهرشون خوب میشه ولی وقتی سرد میشه احساسا میکنم بوی زحم میدهد ( من تخم مرغ را حدود 15 دقیقه هم میزنم تا کاملا سفید میشود البته همراه شکر و وانیل )علت چی میتواند باشه ؟فقط وقتی کیک اسفنجی( با دستورهای مختلف )درست میکنم این حالت میشود کیک های دیگر این طوری نیست
----------------------
پند پیشنهاد میدم.
کیک را یک روز سلفون پیچ در یخچال نگه دارید تا خنک بشه و بوی تخم مرغ از بین بره.
دوم از اسانس وانیل به جای وانیل شکری استفاده کنید.
از تخم مرغ مارک دار استفاده کنید.
دیواره های ظرفی که تخم مرغ را میزنید حتما چک کنید و با لیسک دیواره ها را پاک سازی کنید.
نه بدون تزیین میبرم اونجا تزیین میکنم فقط نمیدونم چه کیکی درست کنم که بتونه دووم بیاره لطفا راهنماییم کنید.و اینکه آیا با بادکنک یخی میشه کاری که گفتمو انجام بدم؟
-----------------------------------ممنونم ک با حوصله جواب میدین.یه سوال داشتم برای کیک به جای کره میشه روغن ریخت البته ما کره رو به روغن تبدیل میکنیم واسه غذا میخام ببینم به جای کره میشه ازون روغن اسنفاده کرد؟سوال دیگمم برای کیک سورپرایزقلبی برای مایع روی قلبای قرمز چه رسپی استفاده کنم که قلبا نیاد بالا و داخل کیک ثابت بمونه؟
---------------------------
خواهش میکنم. بهتره کره رو با روغن جایگزین نکنید چون بافت کیک به کره بستگی داره. از طرفی کره ای که در کیک استفاده میکنید نباید آب کنید و باید به دمای محیط برسه.
کیک سورپرایز رو متوجه نشد منظورتون چیه؟
برای کاور کردن کیک از ژله کاور باید از ژله کاور استفاده کنید.
مایع کیک باید سنگین باشه. مثل کیک های کره ای که موس مانند هستن. اگه درست منظورتون رو متوجه شده باشم.
نه بدون تزیین میبرم اونجا تزیین میکنم فقط نمیدونم چه کیکی درست کنم که بتونه دووم بیاره لطفا راهنماییم کنید.و اینکه آیا با بادکنک یخی میشه کاری که گفتمو انجام بدم؟
----------------------------
والا به دمای هوای اونجا بستگی داره. کیک شیفون بهتره.
بهتر بود از یخ دون استفاده میکردید. یا کیک تیرامیسو داخل یک ظرف براشون درست کنید و دور تا دور ظرف رو بادکنک یخی قرار بدید و یخ تا خنک بمونه.
-------------------------
بله از یخچال خارج بشه. برای این کیک و برای پوک شدنش لازمه تخم مرغ ها خنک باشه.
-----------------------
دمای فر 175 یا 180 درجه سانتی گراید یا دمای متوسط و وسط هر نوع فر یا ماکروفری که دارید. برای همه ی کیک ها و غذاها همین دما هست. مگر خلافش گفته بشه.
---------------------
با این گرمای هوا حتما فاسد خواهد شد. البته اگه خامه داشته باشه. ولی اگه تزیین نکنید و کیک بدون خامه رو ببرید و جاشو خنک نگه دارید ممکنه خوب بمونه. علاوه بر اون تزیین شده رو چطور میخوایید حمل کنید که خراب نشه تزیین اون؟