فسنجان

 یکی از خورش های اصیل ایرانی که شدیدا پر طرفداره فسنجونه. فسنجون در تمام شهر های ایران درست میشه و هر جا متناسب با طبیعتش پروتئین خاص خودش در کنارش میل میشه. برخی شهرها مرغ یا بوقلمون یا کبک یا بلدرچین ، برخی جاها خوتکا و اردک ، برخی شهرها هم گوشت تیکه یا قلقلی. تازه ماهی هم شنیدم در یک سری از شهرها استفاده میکنن.

 علاوه بر اون هم با گردو درست میشه و هم با پسته یا بادام. ولی نوع اصل فسنجون با گردو ی خوب و مرغوب درست میشه. و باید طوری این غذا درست بشه و جا بیفته که یک وجب روغن روش باشه. روغن گردو!!!!

 مواد لازم :

مغز گردوی نیم کیلو

 رب انار سه الی چهار قاشق غذاخوری

 پیاز متوسط یک عدد ریز رنده شده

گوشت قلقلی یا مرغ به میزان دلخواه

نمک ، فلفل سیاه ، زردچوبه به میزان لازم

 گردو هارو باید چرخ کنید. برای اینکه فسنجونتون روغنی تر بشه و بیشتر گردو روغن پس بده بهتره گردو رو در زمان نیاز و درست کردن فسنجون چرخ کنید. برای این کار بهتره گردو رو دو الی سه بار چرخ کنید. اگه مثل من دوست دارید کمی گردو زیر دندون بیاد میتونید یک چهارم گردو رو یک بار چرخ کنید و سه چهارم باقی گردو رو سه بار چرخ کنید تا حسابی در غذا روغن بیندازه.

برعکس خیلی ها که میگن گردوی فسنجون فرقی نداره چی باشه ،، من کاملا معتقدم باید برای فسنجون گردوی خوب و مرغوب و روغنی استفاده بشه. گردوی سیاه ، کهنه ، بد رنگ و .... هیچ کدوم مناسب نیست و طعم ناب فسنجون رو به ما نمیده.

 پیاز رو رنده ریز کنید. بهتره پیاز سفید رو استفاده کنید. و پیاز رو به همراه یک قاشق غذاخوری روغن و مقدار کمی نمک و کمی فلفل و زردچوبه تفت میدیم تا خامی اون گرفته بشه و بعد گردو رو اضافه میکنیم و هم میزنیم در حدی که گردو یک تفت بخوره تا این تفت خوردن به خارج شدن روغن اون کمک کنه.

به اندازه یک لیوان آب سرد اضافه میکنیم و اجازه میدیم فنجون جوش بیاد. تا زمانی که فسنجون جوش بیاد اون رو هم میزنیم و در ظرف رو قرار نمیدیم.

بعد از جوش اومدن اجازه میدیم کمی بجوشه و قل بزنه و بعد از نیم ساعت الی سه ربع رب انار رو اضافه میکنیم. میزان رب اناز بسته به جنسش داره که چقدر غلیظ باشه و طعم اون چطور باشه. من دوست دارم ملس باشه. گس برای اضافه کردن رب انار حتما ذائقه اهالی خونه رو در نظر بگیرید. 

حتی رنگ هم خیلی مهمه. من خودم از فسنجون خیلی روشن و یا خیلی تیره بدم میاد. و دوست دارم فسنجون قهوه ای خوشرنگ باشه. پس زیاد یا کم رب انار نریزید. البته از لحاظ ترشی میتونید بعد از چند دقیقه هم که قشنگ رنگ رب انار باز شد مجدد چک کنید و بچشید و باز اضافه کنید.

پس اول کمی رب انار بریزید و بعد از یک ربع تا نیم ساعت بچشید. اگه طعمش ترش نبود و کم بود ترشیش بازم رب انار اضافه کنید. کم بود ن حتی تا دو سه ساعت بعدم چاره داره. ولی اگه زیادی ترش بشه دیگه کاری از دستتون بر نمیاد.

 برای پروتئین مورد نیاز این غذا هر چیزی میتونید استفاده کنید. اگه مرغ استفاده میکنید حتما قبل از اضافه کردن به فسنجون جداگانه به همراه برگ بو و گیاز اون رو بپزید. میتونید هم مرغ آبپز شده رو به فسنجون اضافه کنید و هم میتونید مرغ رو به همراه زعفران کمی سرخ کنید و بعد مرغ سرخ شده ی زعفرانی رو اضافه کنید.

میتونید از اول پخت هم با مواد فسنجون بپزید ولی به نظر شخصی بنده جدا پختن اون و اضافه کردن در یک ساعت آخر بهتر خواهد بود.

برای گوشت قلقلی هم گوشت مخلوط گوساله و گوسفند رو به همراه پیاز و ادویه و در صورت نیاز کمی آرد نخودچی (اگه خیلی گوشت شل بود) ورز بدید و سرخ کنید.

 بعد از دو ساعت و یا زمانی که فسنجون کاملا روغن انداخت میتونید گوشت رو اضافه کنید و اجازه بدید غذا جا بیفته. فسنجون رو هر یک ربع چک کنید تا اگه آب اون کم شده بود کمی آب سرد بهش اضافه کنید. بهتره کلا از اول زیاد آب نریزید و اجازه بدید کم کم غذا جا بیفته و هر بار که حس کردید نیاز به آب داره کمی آب سرد در اون بریزید.

اضافه کردن گوشت مرغ معمولا زودتر از قل قلی هست. ولی باز هم بستگی داره به میزان جا افتادن فسنجونتون.

 اگه دوست داشتید این غذا رو با ماهی درست کنید بهتره از ماهی های بدون تیغ و دریای جنوب مثل شیر ، شوریده ، حلوا و ... استفاده کنید و ماهی رو قطعه قطعه کنید و با نمک و ادویه سرخ کنید و در انتها بهش زعفران بزنید و به فسنجون اضافه کنید.

میتونید به جای مرغ از اردک ، بوقلمون ، خوتکا ، مرغابی و ... هم استفاده کنید. ولی حتما برگ بو و ادویه حسابی و زعفران فراموش نشه...

یک روشم اینه که از اون مرغ رو اضافه کنید و اجازه بدید با مواد بپزه که اینم به سلیقه ی شما بستگی داره.

 پس نکته مهمی که یادآوری کنم بد نیست اینه که در ابتدا مقدار کمی آب در فسنجون بریزید و هر بار که نیاز به آب داشت یک لیوان آب سرد اضافه کنید و این کارو ادامه بدید تا غذا کاملا جا بیفته.

گوشت قلقلی ها رو حتما قبل از اضافه کردن به خورش سرخ کنید.

میتونید برای خوشمزه تر شدن فسنجون یک تا دو قاشق پودر پسته هم به اون اضافه کنید.

میتونید به جای استفاده از شکر برای شیرین شدن فسنجون از عسل استفاده کنید.

در صورت تمایل میتونید یک قاشق زعفران دم کرده در انتها ی پخت به فسنجون اضافه کنید.

در صورتی که نمیتونید گردو رو هر بار قبل استفاده چرخ کنید و نیاز به نگه داری دارید بهتره  در فریزر و در پلاستیک زیپ و بسته این کار رو بکنید. 

استفاده از ماکیان حتما با برگ بو باشه و قبلا جداگانه پخته بشه. و بعد به غذا اضافه بشه.

فسنجون رو باید مداووم هم بزنید و بالای سرش باشید. حواستونم باشه که بعد میپاچه و دستتون نسوزه!!

به هیچ وجه از کدو و لبو و آرد و ... برای قوام دادن نباید استفاده بشه. پیاز خودش عامل قوام اومدن هست. و با پخت ملاییم با حرارت خوب خودش لعاب دار میشه. و اصلا و ابدا چیزی بهش اضافه نکنید.

سه ربع قبل از خاموش کردن شعله گوشت (هر نوعی باشه) باید اضافه بشه. چون در هر حال باید گوشت طعم فسنجون رو بگیره و مزه ی مواد به خورد هم بره.

برخی افراد قبل از درست کردن فسنجون گردوی اون رو خرد کرده و تست میکنن. یا با فر یا با ماکروفر . 

 طعم دست خود افراد هست بسته به ذائقه ی افراد. اگه دوست دارید شیرین باشه میتونید شکر را در انتها پخت  و پنج دقیقه ی آخر اضافه کنید. توجه کنید خود شکر میتونه باعث تیره تر شدن فسنجون بشه. 

خود فسنجان باید خوب جا بیفته تا روغن بیندازه. پس نبینم بیایید در آخر پخت یا زمان خاموش کردن شعله،  یخ یا آب سرد یا زعفران یخ زده اضافه کنید. این یعنی انقدر اشتباه داشتید که گردو روغن نینداخته و مجبورید روغن رو به زور و مصنوعی ایجاد کنید. برای روغن انداختن باید گردو ی خوب و چند بار آسیاب شده استفاده کنید و غذا خوب جابیفته.

 گاها برای خوش رنگ شدن فسنجون بهش یک قاشق رب گوجه فرنگی اضافه میکنن. از نظ من این کار درست نیست. باز خود دانید!!

دیدگاه‌ها  

0 #3 مستانه 1395-09-18 15:32
چرا جواب نمیدین؟؟؟
---------------------
سلام. حتما نبودم دیگه.
نقل قول کردن
0 #2 مستانه 1395-09-17 10:11
سلام عزیزم خدا خانوادتو سلامتی بده که همچین دختری هنرمندی پرورش دادن..... خواستم بپرسم موقع مهمانی برای هرنفر چقدر گردو/ به گرم/ باشه بریزم ؟؟؟؟همیشه خورشتم زیاد زیاد میشه..من همان مارال از قزوین هستم
------------------------
سلام عزیزم. مرسی از دعای زیبا و آرامش بخشت.
برای هر نفر حدود صد گرم گلم.
نقل قول کردن
0 #1 asma-n 1394-11-20 16:32
سلام عزیزم واقعا نمیدونم چه جوری باید ازتون تشکر کنم که این خورش خوشمزه رو که درخواست کرده بودم رو گذاشتین....
------------------
سلام. نوش جان.
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

شکلات ولنتاین
دنبال یک موقعیت میگشتم تا بتونم روش آب کردن شکلات رو بیان کنم
Zoom
پیراشکی گوشت
شاید شما تا حالا خمیر پیراشکی درست کرده باشید شایدم نه
Zoom
کرم پای موزی
کرم پای همون طوری که از اسمش مشخصه یعنی پای خامه ای
Zoom
کیک شکلاتی 3
این کیکی که امروز داریم ویژه روز مادره و بسیار کیک خوشمزه ای هست
Zoom
پاناکوتا زعفرانی
طعم خامه و زعفران خیلی خوشمزه است و این دسر بی نظیر ترکیب زیبایی از خامه و زعفرانه
Zoom
ژله بستنی کیوی یا کرم کیوی
ژله بستنی از ترکیب ژله و بستنی و گاها خامه درست میشه
Zoom
ژله کنگره یا رنگین کمون
خوب نوشتن پستهای ژله هم خیلی راحتره و هم خیلی نیاز به تمرکز نداره
Zoom
لازانیا مخلوط
لازانیا از اون دسته غذاهای پر طرفداره که بر عکس تصور خیلی سریع آماده میشه
Zoom
ژله فالوده ای
خوب امروز تلفیق دو نوع دسر سنتی و مدرن رو داریم
Zoom
پای گوشت
من عاشق انواع پای هستم. خوب پای گوشتم که سالار همه ی اوناست. این یک غذای خوشمزه است
Zoom
ژله سورپرایز
در پست های گذشته طرز تهیه یک مدل دسر سورپرایز رو گذاشته بودم. و اما در این پست
Zoom
مرصع پلو با مرغ
قبلا مرصع پلو با گوشت رو قبلا گذاشته بودم. این نوع با مرغ هست
Zoom
نان گردو روسی
این نون بسیار خوشگل مناسبه برای مهمونی های عصرونه و انواع اردور
Zoom
مرغ بریون
این روش منه در درست کردن مرغ بریون. هم ساده است و هم خوشمزه
Zoom
ژله ماستی
قبلا روش درست کردن ژله بستنی رو گفتم.امروز ترکیب ژله با لبنیات
Zoom
اسنک برگر
این اسنک با مواد داخلی دستور اسنگ گوشت درست شده با این تفاوت که از نون صنعتی همبرگر
Zoom
ژله بستنی میوه ای
این ژله ای که امروز دارم آموزشش رو میزارم داستانی داره
Zoom
تارتلت موز و کارامل
این پست تارتلت موز و کارامل هستش. اگه از دوست داران تارت هستید شروع کنید
Zoom


تمامی حقوق متن ها، تصاویر مربوط به سایت کافه شکلات می باشد و استفاده از آن ها بدون ذکر منبع مجاز نمی باشد.


CopyRight © 2011 - 2015 cafechokolat Group , All Rights Reserved


www.cafechokolat.ir